Bærplukkersyke - hva er det?

BÆRPLUKKERSYKE: Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
BÆRPLUKKERSYKE: Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Bærplukkersyken er sjelden og smitter vanligvis fra myggstikk. Infeksjonen gir milde symptomer som leddsmerter, utslett og feber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bærplukkersyke forekommer i all hovedsak i midtre deler av Sverige (Dalarna, Gästrikland og Hälsingland) og Finland. Viruset er kjent som «ockelbosjukan» i Sverige, «pogostasjukan» i Finland, og «karelsk feber» i Karelia.

Infeksjonen skyldes et arbovirus, som tilhører slekten alfavirus i familien togaviridae. Bærplukkersyke smitter via myggstikk og kan ikke smittes fra person til person. Smittebærer er vanligvis mygg. Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne.

– Mennesker får viruset fra en spesiell mygg som det er flere av på høsten. Dette knyttes opp mot bærplukking, fordi det er registrert flere tilfeller hos personer bærplukkere, forklarer Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin ved Skånes Universitetssjukhus i Sverige, og svarlege på Lommelegen.

Vanligvis er det kort inkubasjonstid, fra 12 til 36 timer.

LES OGSÅ: Allergisk reaksjon på myggstikk

Vanskelig å stille diagnosen

Bærplukkersyke er ikke en vanlig sykdom, og blir sjeldent diagnostisert i Norge. Siden 1982 har det vært diagnostisert 15-20 tilfeller, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

– Forekomsten er vanskelig å si noe om fordi mange blir syke med svært milde symptomer og alle søker ikke medisinsk hjelp. Det er heller ikke alltid lett å diagnostisere bærplukkersyke, opplyser Åkesson.

Ved mistanke om smitte kan undersøkelse gjøres etter avtale med Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Derfor klør feriemyggen mer

Symptomer på bærplukkersyke

– Hvis man mistenker sykdommen, kan man ta blodprøve og se etter antistoffer mot viruset. Om det er lett å oppdage avhenger på om symptomene er uttalt eller ikke, sier Åkesson.

Symptomer på bærplukkersyke:

Leddsmerter i hender og føtter

Ikke-kløende utslett

Noen har feber

Symptomene varer vanligvis i én uke. Bærplukkersyke er ikke farlig, men cirka 20 prosent av de smittede vil ha vedvarende leddplager i flere måneder etter infeksjonen.

LES OGSÅ: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

Differensialdiagnoser

Sykdommen kan ligne på følgende sykdommer, som også gir feber, leddsmerter og utslett:

Sindbisfeber (forekommer i Afrika, Asia, Australia og Europa)

Ross River-feber (forekommer i Australia)

O'Nyong-Nyong feber (forekommer i Afrika)

Chikungunya-virussykdom(forekommer i Afrika, Asia og det amerikanske kontinent)

Disse sykdommene kan forekomme i Norge som importerte tilfeller, ifølge FHI.

Behandling

Bærplukkersykdom trenger ingen spesifikk behandling, siden sykdommen går over av seg selv.

Sykdommen er ikke meldingspliktig til MSIS, men varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser kan likevel være aktuelt ved utbrudd.

Les også:
Det er flere årsaker til poser under øynene Norsk flåttbitt sprer mer enn borreliose Forskning: – Mennesker kan lukte sykdom

Denne saken ble først publisert i Lommelegen.no

Personvernpolicy