Leger frykter fastlegekrise

Ventetiden på legekontoret kan bli svært lang hvis den sviktende rekrutteringen av fastleger fortsetter, frykter Allmennlegeforeningen. Foto: Frank May / NTB scanpix
Ventetiden på legekontoret kan bli svært lang hvis den sviktende rekrutteringen av fastleger fortsetter, frykter Allmennlegeforeningen. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyutdannede leger ønsker ikke å bli fastleger. Det innebærer mer arbeid for allerede overarbeidede fastleger, og dermed lang ventetid for å få time.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortvilte fastleger forteller om 80-timers arbeidsuker og pasienter som venter altfor lenge på å få time, melder TV 2.

Da fastlegeordningen ble innført for 17 år siden ble 1.500 pasienter på fastlegenes liste regnet for å utgjøre ett årsverk. Men siden da har fastlegene blitt pålagt flere oppgaver, noe som reduserer tiden de kan bruke på pasientene.

Fastlegene jobber nå nesten 50 timer i uken i gjennomsnitt, og leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, forteller om fastleger som jobber mellom 60 og 80 timer i uken.

– Det som er alvorlig nå er at vi ser en tiltakende sviktende rekruttering av nye leger som skal begynne i fastlegeordningen. Jeg frykter i verste fall at det blir for få fastleger enkelte steder i Norge, at du faktisk ikke får en fastlege. Og at du eventuelt må over til nabokommunene for å få det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) avviser at det er en krise, men er enig i at det er en uheldig utvikling at fastlegene har fått mer å gjøre og at yngre leger ikke søker seg til fastlegestillinger. Han lover derfor endringer.

Les også: Stadig flere bestiller legetime digitalt

Få vil bli fastlege i Norge

Arbeiderpartiet med valgløfte: – Gratis fastlege til alle under 18 år

Slik bytter du fastlege