Legene som drar hjem til deg

– Mange leger vil trappe ned etter at de har fylt 50 år. Men de kan jo bli Hjemmeleger og jobbe så mye eller lite de vil. Dette er fleksibelt både for leger og pasienter, sier Nicolai Skarsgård (t.h.). – Vi ordner med betaling og legekofferter, de trenger ikke tenke på det administrative, legger Raman Bhatnagar til. Foto: Håkon Sæbø
– Mange leger vil trappe ned etter at de har fylt 50 år. Men de kan jo bli Hjemmeleger og jobbe så mye eller lite de vil. Dette er fleksibelt både for leger og pasienter, sier Nicolai Skarsgård (t.h.). – Vi ordner med betaling og legekofferter, de trenger ikke tenke på det administrative, legger Raman Bhatnagar til. Foto: Håkon Sæbø

Hvorfor er det den syke som skal flytte på seg, og ikke den friske legen? Hjemmelegene er så sikre på at de blir tatt godt imot at de vil besøke syke barn til og med 12 år gratis frem til november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Treåringen er syk. Feberen er høy og lysten til å flytte seg ut av sengen er lav. Det kommer tapre tårer og noen usammenhengende ord om vondt. Det siste du har lyst til, er å ta med minstemann til en legevakt eller legekontor. Og hvem skal passe på femåringen som ikke kan være alene? Du må stålsette deg, kle på begge barna og ta dem med til legen.

– Hjemmebesøk er jo ikke noe nytt. På de små stedene er vi vant til det. Selv er jeg vokst opp med dette på Ski, sier Raman Bhatnagar, medgründer og styreleder, og fortsetter:

– Nå er ikke lenger hjemmebesøk en prioritert oppgave. Ideen fikk jeg og min kamerat André Bregård for ti år siden, og etter at vi selv fikk barn, ble vi enda sikrere på at det er behov for en slik tjeneste. Men en idé som ikke er unik må ha et bra team med flinke folk. Derfor ble ikke selskapet stiftet før høsten 2014.

Alternativ til fastlegeordning

Teamet Bhatnagar, sivilingeniøren som til daglig er strategidirektør i Lindorffgruppen og tidligere adm. direktør i Cxense ASA sikter til, har en bred erfaringsbakgrunn. Bregård er lege og har vært konsulent for McKinsey. En annen tidligere McKinsey-konsulent som er med, er siviløkonomen Vegard Vik, medgründer av Kolonial.no. Christian Hager er medgründer av Nabobil. Sistemann i teamet er Mahtias Hovet, sammen med sitt designmiljø i Heydays, som han er medgründer og byråleder i.

– Barn og deres foreldre, samt eldre, sliter mest med å komme seg ut. De har størst behov for oss, sier lege Nicolai Skarsgård. Foto: Mathias Haddal Hovet
– Barn og deres foreldre, samt eldre, sliter mest med å komme seg ut. De har størst behov for oss, sier lege Nicolai Skarsgård. Foto: Mathias Haddal Hovet

Hjemmelegenes daglige leder er Nicolai Skarsgård. Han er lege med erfaring innen akuttmedisin, urologi og generell kirurgi. Han har også vært prosjektleder i The Boston Consulting Group og har erfaring fra samarbeid med store sykehus i Norden, USA og India.

– Jeg har tro på tverrfaglighet, kommenterer styrelederen med dagens klareste understatement.

Det utføres over 14 millioner fastlegekonsultasjoner i Norge hvert år.

– Vi har jobbet med fokusgrupper, og leger responderte positivt på vårt konsept. Da tenkte vi at det må være mulig å få et alternativ til fastlegekontorene. Fastlegeordningen er 16 år gammel, og det er modent for et alternativ. Over halvparten av konsultasjonene hos fastlegen kan dekkes av Hjemmelegene, som for eksempel luftveisinfeksjoner og ørebetennelser, mindre sår og kutt, urinveisinfeksjoner, allergier og høyt blodtrykk, sier Skarsgård, og rekker en advarende pekefinger i luften:

– Men er det akutt og snakk om for eksempel brystsmerter eller åndenød, ring 113. Vi dekker det du normalt går til legevakt med og sørger for nødvendige undersøkelser, sykemelding, resept og oppstartmedisiner, samt innleggelse hvis det er nødvendig.

Les også: Derfor smaker dyr vin bedre enn billig

Ikke konkurrent til fastlegene

Bhatnagar understreker at Hjemmelegene ikke er en konkurrent til fastlegene, som i snitt har over fem dagers ventetid på landsbasis, men et alternativ.

– Hvis du heller vil ha legen hjem, får du det.

Prisen per konsultasjon, som er inntil 25 minutter uavhengig av kjøretid og hva du trenger av eventuelle medisiner og annet utstyr, er 1.290 kroner. Det er heller ingen medlemsavgift.

– Barn behandles gratis i Norge av det offentlige i dag. Fra og med i dag har vi også besluttet at å få en av Hjemmelegene hjem er gratis for barn til og med 12 år frem til november. Det er kanskje de og deres foreldre, samt eldre som sliter mest med å komme seg ut, og som derfor har størst behov for oss, sier Skarsgård entusiastisk.

Den daglige lederen forteller også at det tidvis er vanskelig å rekruttere til landets fastlegestillinger. Det går med så mye tid til Helfo, NAV og annet papirarbeid. Både han og styreleder Bhatnagar mener primærhelsetjenesten kan tilrettelegges bedre både for pasienter og leger.

– Vi har laget plattformen, betalingsløsningen og legekoffertene. Det er legene selv som er ansvarlige for behandlingen, forteller Bhatnagar og gir et krasjkurs i hva han mener med plattform:

– Hjemmelegene har utviklet en teknisk løsning som kobler sammen pasienter og leger i samme område. Legene har norsk autorisasjon og lang erfaring. De åpner timeboken sin og områdedekningen sin etter eget ønske. Kanskje blir kveldens teaterbesøk avlyst, og legen har lyst til å tjene litt ekstra i tillegg til å kunne hjelpe en som trenger det. Pasienten velger en tid som passer og ser fort om det er en lege tilgengelig i området. Da kommer legen på besøk til ønsket tidspunkt og adresse.

Les også: Økt medisinering og stress blant unge

Skal krysse landets grenser

– Hva om jeg for eksempel ferierer i Nevlunghavn og får urinveisinfeksjon. Da er mitt alternativ å reise til Larvik sykehus, hvilket kan by på praktiske problemer fordi jeg må tisse hvert femte minutt. Kan jeg få hjelp av Hjemmelegene?

– Helt klart, vi har lyst til å komme dit. At leger som er i området, fastboende eller ferierende, tilbyr sine tjenester der de er. Skjærgårdsdoktoren kommer tilbake, og har til og med nødvendig antibiotika slik at du får startet kuren med én gang. Som lege har jeg sett mange tilfeller hvor pasienter har ventet for lenge og havnet på sykehus. Det er kjempedyrt for samfunnet. Mange av disse tilfellene kunne vært unngått dersom man hadde blitt behandlet tidligere, sier Skarsgård.

– Hvordan er tilgangen på leger som også vil bli en av Hjemmelegene?

– Vi har rundt ti aktive leger i Oslo og Akershus i dag. Totalt er det rundt 40 til som har kontaktet oss, så vi er på trappene for å utvide tilbudet. I løpet av kort tid vil vi også kunne tilby Hjemmelegene i Bergen. Vi bygger opp en base nå og finner de flinke legene. Og hvis en lege i Båtsfjord vil bli Hjemmelege, er det ikke noe i veien for det. Skalerbarheten er nærmest uendelig, sier Bhatnagar.

– Hva betyr det i praksis?

– Vi skal krysse landets grenser. Målet i år er 300 hjemmebesøk og 10.000 konsultasjoner neste år. Mest sannsynlig vil vi få flere i år fordi vi lanserte gratistilbudet for barn i dag. Det blir spennende å se hvordan det blir mottatt, sier Skarsgård.

Les også:

Vi har 6 timer og 19 minutter fritid hver dag

Ernæringsfysiolog advarer mot ketogen diett

Supermat som ikke nødvendigvis er så super likevel

Tegnene på at du får i deg for lite væske

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen

Personvernpolicy