Dvergen som ble en kjempe

Østerrikeren Adam Rainer (1899-1950) er det eneste kjente menneske i historien som har gått fra dverg til kjempe. Foto: Ukjent.
Østerrikeren Adam Rainer (1899-1950) er det eneste kjente menneske i historien som har gått fra dverg til kjempe. Foto: Ukjent.

Østerrikske Adam Rainer ble født som dverg, men døde som kjempe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adam Rainer (1899-1950) har en spesiell plass i den medisinske historien. Han var nemlig dverg som 21-åring. Men da han døde i en alder av 51 år, hadde han vokst til å bli en kjempe på 2,34 meter.

Det er ikke så mye man vet om livet hans, utenom det rent medisinske. Kjempedvergen ble født i Graz i Østerrike i 1899, og det ble fort tydelig at han hadde en høyde godt under gjennomsnittet. Da han var 21 år, målte han kun 1,18 meter og ble dermed kategorisert som dverg.

Rett etter 21-årsdagen begynte kroppen hans plutselig å skyte i været uten antydning til å stoppe. Og da Adam Rainer fylte 32 år, hadde den tidligere dvergen strukket seg til å bli hele 2,18 meter. Det vil si at han i gjennomsnitt hadde vokst ni centimeter hvert år siden han var 21.

Les også: Verdens tyngste skal ned i vekt

Ble den høyeste i landet

Den ekstreme veksten viste seg dessverre å være en like ekstrem påkjenning for kroppen til Adam Rainer, som måtte bruke all næring på vekst. Dermed ble Rainer selv fullstendig tappet for energi og kunne gjøre lite annet enn å holde seg i sengen, uten en gang å være i stand til å stå oppreist på bena.
Slik fortsatte livet til den stakkars østerrikeren. Da han døde 4. mars 1950 i en alder av 51 år, målte han hele to meter og trettifire centimeter. Han var altså dobbelt så høy som da han var 21. Han hadde gått fra å være en av de korteste i Østerrike til å bli den desidert høyeste.

Svulst i hypofysen

Trolig led Rainer av sykdommen akromegali, hvor en svulst i hypofysen fører til for høy produksjon av hormoner som stimulerer vekst. Symptomene kommer ofte langsomt i 10 til 20-årsaldereren. Det som er mest iøynefallende med sykdommen, er at føtter, hender og kjeve sakte men sikkert vokser. Hos Rainer skjedde det like etter 21-årsdagen. Ifølge Wikipedia er rundt 500-600 personer rammet av sykdommen. I dag behandles akromegali med medisin, strålebehandling eller operasjon.

Adam Rainer er i dag den eneste personen i medisinsk historie som har blitt klassifisert både som dverg og som kjempe.

Les også: Kamilla var trett, hadde smerter i ledd og muskler, var sulten og svettet mye

Kilde: Damninteresting.com , Wikipedia.

Personvernpolicy