Ny studie:– Ikke bevist at cannabis hjelper mot kroniske smerter eller PTSD

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne fant også at cannabis kan forverre symptomer hos mennesker med posttraumatisk stresslidelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er medisinsk marihuana lovlig i 28 amerikanske stater, og i fjor tok Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet til orde for å kunne bruke hasj til behandling av en liten gruppe pasienter som kan ha nytte av det.

Stadig flere mennesker bruker cannabis til å behandle alt fra symptomer som kvalme til psykiske lidelser som bipolar lidelse eller posttraumatisk stresslidelse (PTSD), ifølge CNN.

Mandag publiserte imidlertid Annals of Internal Medicine to forskningsartikler som hevdet at bruk av marihuana til behandling av kroniske smerter eller PTSD-symptomer, er lite effektivt.

Økt risiko for bilulykker, psykotiske symptomer og kognitiv svikt

Forskerne som har undersøkt effekten av cannabis, brukte totalt 27 studier som utgangspunkt for sine undersøkelser. De fant ingen bevis for å kunne konkludere med at medisinsk marihuana fjernet kroniske smerter.

Det eneste forskerne fant tilstrekkelig bevis for, var at medisinsk marihuana kan fjerne nervesmerter, men også dette funnet var usikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne konkluderte også med at cannabisbruk i den generelle delen av befolkningen, mest sannsynlig øker risikoen for bilulykker, psykotiske symptomer og korttids kognitiv dysfunksjon.

Forverrer PTSD-symptomer

Den ene av studiene viste i tillegg at mennesker som behandler sin PTSD med medisinsk marihuana, fikk en liten, men signifikant forverring av sine symptomer.

– Vi fant små til moderate bevis på at cannabisbruk er koblet med økt risiko for psykotiske symptomer, psykoser, mani og hos aktive brukere - korttids kognitiv dysfunksjon, skriver forfatterne i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jane Metrik, professor ved Brown University School of Public Health, synes den nye forskningen er betimelig. Hun jobber som klinisk psykolog ved Providence VA medical center, og har rutinemessig behandling av veteraner med PTSD.

Metrik forteller at veteranene med PTSD som benytter seg av cannabis, gjerne føler en korttidsbedring av sine symptomer, men at de stadig fortsetter å øke dosene og hyppigheten, slik at de til slutt blir avhengig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tidligere studie har Metrik funnet at behandling av PTSD ved hjelp av cannabis innebærer flere symptomer, mindre sannsynlighet for å bli frisk og dermed lengre bruk av helsevesenet. Hun sier til CNN at hun anbefaler kognitiv terapi for å fjerne PTSD og søvnforstyrrelser.

Les også:

Tatt med 8,8 kilo hasj - fikk samfunnsstraff grunnet politisommel

Artist anmeldt for å ha røyket hasj på Slottsfjell-scenen