30 prosent høyere selvmordsrate blant veteraner fra Libanon

Norske FN-soldater etablerte seg i Sør-Libanon april 1978. Norge sendte da en bataljon med 750 mann til den nye UNIFIL-styrken. Bildet: Norske FN-soldater med hund på patrulje. /tjenestehunder/ FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX
Norske FN-soldater etablerte seg i Sør-Libanon april 1978. Norge sendte da en bataljon med 750 mann til den nye UNIFIL-styrken. Bildet: Norske FN-soldater med hund på patrulje. /tjenestehunder/ FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Forsvaret viser at veteraner fra de første kontingentene i Libanon, har en betydelig høyere selvmordsrate enn resten av befolkningen. – Røffe tall, sier veteranforbundet SIOPS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarets sanitet har nå sett nærmere på de 21.600 soldatene som tjenestegjorde i Libanon fra 1978 til 1998.

I tiden etterpå har det vært 327 dødsfall av ytre årsaker i denne gruppen, hvorav 171 var ulykker og 140 selvmord, fremkommer det i Forsvarets forum.

En nærmere studie viser også at de første kontingentene er overrepresentert i begge kategorier. Det var i disse periodene at konfliktnivået var særlig høyt for FN-kontingentene i Libanon.

Selvmordsraten blant de første gruppene som dro til Midt-Østen ligger 30 prosent over normalbefolkningen, mens det var 50 prosent flere trafikkulykker med dødelig utfall.

– Tar flere sjanser

Overlege Einar K. Borud, ansvarlig for helseregisteret i Forsvarets sanitet, sier til bladet at det samsvarer med undersøkelser blant amerikanske og britiske soldater:

– De råkjører, ofte uten sikkerhetsbelte eller hjelm, bruker rusmidler og tar sjanser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 36 år etter krigen må veteraner fortsatt kjempe

Det er de første seks årene, til 1984, som regnes som høyintensive. Da tjenestegjorde drøyt 12.000 norske soldater i området, og mange av dem opplevde massakre, militære angrep og kamphandlinger.

– Her er det mange enkeltskjebner. Tallene er røffe, men ikke overraskende. Vi kjenner dette fra veteranmiljøene, sier Heidi H. Bergfald, generalsekretær i veteranforbundet SIOPS, til ABC Nyheter.

– Det er bra tallene kommer på bordet, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergfald sier dette er viktig for forskning, og gjør det mulig å ta tak i psykiske helseutfordringer tidligere.

– Må gjøre det bedre

Bergfald mener det psykiske hjelpearbeidet har vært forsømt i veteranarbeidet helt opp på 2000-tallet.

– Vi skylder libanonveteranene og de som har hatt det tøft, så mye. Nå må vi klare å gjøre det bedre for de som stadig kommer til i veterangruppen, sier generalsekretæren i SIOPS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utvalg med 16 tiltak for Forsvarets veteraner

Generalsekretær Thor Lysenstøen i veteranforbundet NVIO sier til Forsvarets forum at tallene også harmoniserer godt med det de har erfart.

Blant de veteranene som var stasjonert i Libanon etter 1984 er tallene derimot mye bedre. I denne lavkonfliktgruppa var det nesten 50 prosent færre dødsulykker enn i normalbefolkningen.