Meny

Fugelli:

«Jeg er på Jæren for å dø»

Forfatter Per Fugelli på scenen under Oslo Bokfestival 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg takker for livet i et land hvor menneskene tror godt om hverandre.

I en kommentar i Aftenposten skriver den populære sosialmedisineren Per Fugelli om de politiske grunnsteinene rettferdighet, tillit og frihet - verdier han selv ser på som definisjonen av «norske verdier»:

«Fellesskapsverdiene rettferdighet og tillit må balanseres med individuell frihet», påpeker Fugelli.

I fjor fikk professoren og forfatteren dødsdommen etter åtte år med kreft. Nå skriver han åpent om at han nærmer seg avslutningen på livet.

«Jeg er på Jæren for å dø. Det er lettere å dø når du vet at kjæresten din, ungene dine og barnebarna skal leve videre i Velferdsstaten Norge».

Les også: Per Fugelli: – Jeg er vaksinert mot personhets

«Det beste landet å dø i»

Fugelli beskriver Norge som «et land som skaper og deler mulighet for et godt liv for alle innbyggerne, ikke bare for de med selvtatt makt».

Tillit beskriver han som nordmenns evne til å stole på hverandre, til å tro godt om hverandre og evnen til å stole på at hver enkelt yter etter evne, før han avslutter:

«Norge er det beste landet å bli født i, og å dø i.»

Les også: Ikke rart Per Fugelli drar på hytta

Ærlig om døden

I begynnelsen av januar ble Fugelli tildelt Menneskeverds Livsvernpris 2017 for sin evne til å snakke naturlig og ærlig om døden, samtidig som han inspirerer til livsglede.

I juryens begrunnelse het det:

«Etter at Fugelli fikk påvist kreft for over sju år siden, har han gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten. Midt i egen sykdomsprosess og nærstående død har han satt fokus på livsglede og løftet fram verdien av de nære ting i livet.»

Les også: Fugelli-innlegg om barneekteskap vekker harme

Helse og livsstil
Populært