Norske forskere et skritt nærmere å kurere diabetes: – Revolusjonerende hvis de lykkes

<p>Forskerne ønsker å gjenskape normal insulinproduksjon ved hjelp av en kapsel. </p>
Forskerne ønsker å gjenskape normal insulinproduksjon ved hjelp av en kapsel. 

En selvregulerende insulinkapsel som skal gjøre at diabetespasienter slipper å ta daglige doser med insulin, er det endelige målet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag må de aller fleste med diabetes type 1 daglig, ut fra hvor mye de spiser og beveger seg, behandle seg selv med insulinsprøyter eller insulinpumpe.

Forskning.no skriver at forskere fra Bergen jobber med å forsøke å gjenskape produksjonen av insulin inne i kroppen.

I en ny forskningsrapport som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Scientific Reports, kan de fortelle at de har kommet et skritt nærmere det store målet.

Fra hudceller til stamceller

De seks forskerne fra Bergen har benyttet seg av teknologien som japanske Shinya Yamanaka fikk Nobelprisen for i 2012 - de har brukt hudceller fra diabetespasienter og omprogrammert disse til stamceller. Deretter har disse stamcellene blitt tilsatt kjemiske stoffer for at de skal kunne produsere insulin.

Siden cellene er pasientenes egne, er risikoen for at kroppen «godtar» de nye cellene større.

Neste skritt i prosessen er å gjøre at stamcellene produserer riktig mengde insulin.

– Cellene vi har laget oppfører seg ikke som vanlige insulinceller enda. Målet er å få cellene til å slippe ut insulin i takt med blodsukkernivået, sier Helge Ræder, lederen av forskningsgruppen til ABC Nyheter.

Han forteller at de nå skal forsøke å plassere de nye cellene inn i mus for å kunne videreutvikle cellene til å bli selvregulerende.

– Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge mot diabetes

Et stort marked

I tillegg til forskerne i Norge, finnes det en rekke andre miljøer i verden som forsker på den samme teknologien. Den gruppen som først løser gåten, kan komme til å tjene store penger på det, ettersom 400 millioner mennesker i verden har diabetes type 1.

Helge Ræder er imidlertid mer opptatt av behandlingen som kommer skal bli så trygg som mulig.

– Det er viktig at dette er trygt før vi går i gang med å teste på mennesker, understreker han.

Ræder sier at det er vanskelig å vite nøyaktig når kapselen kan tas i bruk, men han anslår at den skal kunne tas i bruk om fem til ti år.

Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot. Foto: Peder Songedal
Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot. Foto: Peder Songedal

– Revolusjonerende hvis de lykkes

Bjørnar Allgot, Generalsekretær i Diabetesforbundet, følger spent med på utviklingen som kan endre hverdagen til de totalt 28. 000 menneskene i Norge som har diabetes type 1.

– Det ville være helt revolusjonerende hvis de lykkes. På mange måter er forskningen på diabetes en «gåteforskning» fordi ingen vet hva som er årsaken til at kroppen plutselig angriper sine egne insulinceller. Disse forskerne er i verdensklasse, og det er særdeles spennende å følge med på dem, sier han til ABC Nyheter.

Les også:

Diabetessyke lei av å få skylden for sin egen sykdom

Har du diabetes uten å vite det?

Personvernpolicy