Rangering: Eldre i Norge har det best i verden

Norge er det beste landet å være gammel i, ifølge amerikanske forskere. Illustrasjonsfoto.
Norge er det beste landet å være gammel i, ifølge amerikanske forskere. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge er det beste landet å bo i for eldre, ifølge et nyutviklet barometer som måler eldres helse og velvære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten med barometeret, som er utviklet av forskere fra Columbia University i USA, er å sammenligne hvordan samfunn tilpasser seg et økende antall og en økende befolkningsandel av eldre mennesker.

Av en mulig poengsum på 100, scorer Norge 65, fulgt av Sverige med 62, USA med 59,8, Nederland med 59,5 og Japan med 59,1 poeng.

Les også: Ny rapport: Norge har et av verdens beste helsevesen

De fem faktorene forskerne ved Columbia University har sett på, er produktivitet og deltakelse, helse, økonomisk likestilling mellom samfunnsklasser, tilhørighet og sikkerhet.

Myndigheter og politikere må endre måten de tenker om eldre personer på, mener forskerne bak barometeret.

Les også: Norge blant verdens beste land for jenter

– I dag, som stadig flere eldre personer lever lenger, er det uhyre viktig at vi skifter fokus fra kjennetegn på individer og deres umiddelbare omgivelser, til et som inkluderer en strategi for at hele samfunnet på en god måte tilpasser seg en aldrende befolkning, sier doktor John Rowe ved instituttet for folkehelse ved Columbia University. Rowe har ledet arbeidet med barometeret.

Les også: Rapport: Norge er kåret til verdens lykkeligste land

Personvernpolicy