Voldtatte menn:– Politiet hånflirte da han anmeldte voldtekten

Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år.
Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år. 

– Voldtekt og overgrep mot menn er mer tabubelagt enn voldtekt mot kvinner, og samfunnets beredskap for håndtering av menn er fremdeles dårligere enn for kvinner, sier daglig leder i UtsattMann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarle Holseter er daglig leder i organisasjonen UtsattMann, og møter daglig menn med forferdelige voldtekts- og overgrepshistorier.

Han forteller at mange av dem som rammes blir «mestere i å skjule det vonde», av frykt for at andre skal få vite hva de har blitt utsatt for.

– For mange handler skammen om den sterke mannsrollen. Om at man skal være den som fikser alt, sier han.

Blir ikke tatt på alvor av politiet

Holseter kjenner til skrekkeksempler hvor mannlige ofre som velger å anmelde, ikke blir tatt på alvor.

Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.
Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.

– Mange av de vi snakker med føler seg avvist av politiet. Det er svært problematisk ettersom det å våge å fortelle er et stort skritt for de aller fleste, sier han til ABC Nyheter.

Holseter forteller blant annet om en episode hvor politiet hånflirte av en mann som fortalte om å ha blitt voldtatt.

– Det er nesten det samme som å ta livet av vedkommende, sier Holseter.

Han synes politiet må komme på banen og si at menn også er velkommen til å melde om overgrep dersom de blir utsatt, slik at tabuet og mørketallene kan fjernes.

Les også: Derfor er menn mer kriminelle

– Fortsatt ikke i arbeid

Kent Are Johannesen opplevde å bli voldtatt i 2011, og har siden den gang drevet bloggen Voldtattmann.org for å bryte tabuer når det kommer til menn som blir utsatt for voldtekt.

Han er heller ikke fornøyd med måten han ble møtt på av politiet.

Johannesen forteller at han ble dopet ned og voldtatt, før han dagen etter våknet opp i sin egen leilighet i Oslo. Det viste seg at voldtektsmannen i tillegg hadde begått tyveri i leiligheten hans i Oslo.

– Jeg opplevde at politiet hadde mer fokus på tyveriet enn på den seksuelle handlingen som var begått, forteller han til ABC Nyheter.

Kent Are forteller at han fortsatt ikke er i arbeid, og at han fremdeles går i behandling etter hendelsen.

– Det har vært en heftig prosess, forteller han.

Les også: 20-åring dømt for å ha voldtatt lillebror

Voldtatt av ukjent kvinne

Det er ikke bare menn som voldtar andre menn.

I fjor stod Viktor Inge Paulsen frem med sin voldtektshistorie i avisen Nordlys. Paulsen fortalte at han ble voldtatt av en ukjent kvinne i sitt eget hjem i Kautokeino mens han var ruset.

Paulsen valgte å fortelle familien om hendelsen en uke etter voldtekten.

– Jeg ønsker å bidra til åpenhet om det. Menn må våge fortelle at overgrep skjer også mot menn. Da kan vi bidra til at samfunnet utvikler seg, at tabuet fjernes, sa Paulsen til Nordlys.

At kvinner voldtar menn er heller ikke et ukjent fenomen for Holseter i UtsattMann.

– Vi opplever at menn for eksempel forteller at kona bruker sin makt på å ta seg til rette. Mange opplever at hodet sier nei, men at ereksjonen blir det som er avgjørende, særlig når rus er inne i bildet, sier han.

Holseter forteller også at menn som velger å fortelle om slike voldtekter har opplevd å bli fortalt at det må være «kult» å bli voldtatt av en kvinne.

Flere henvendelser etter TV-dokumentar

I fjor laget NRK TV-dokumentaren «Mann.Utsatt» hvor mennene fra organisasjonen UtsattMann sto frem med sine historier.

Holseter forteller at de i etterkant av serien opplevde en stor økning i antall henvendelser.

– Etter serien i fjor opplevde vi at kapasiteten vår var sprengt. Svært mange tok kontakt med oss, og hjemmesidene våre ble mer besøkt enn vanlig. Det er viktig at media fortsetter å sette dette på dagsorden, slik at flere våger å be om hjelp, sier han.

Les også: 19-årig mann siktet for voldtekt på Stavernfestivalen i Larvik

Tar lang tid før ofrene forteller

Holseter forteller også at mennene som har blitt utsatt for overgrep og voldtekt bruker lang tid på å åpne seg.

– De vi har korrespondanse med befinner seg i hovedsak i aldersspennet fra 30-60 år. Det er gjerne ytre påvirkninger som samlivsbrudd, rusproblemer eller det å miste jobben som er den utløsende årsaken, sier han.

Lennart Persson, som jobber i det kirkelige ressurssenteret Adam, deler Holseters oppfatning om at mannlige ofre ofte bruker lengre tid på å dele det de har opplevd.

– Mitt inntrykk er at menn har mindre nettverk rundt seg. De går alene med erfaringen lengre enn kvinner, sier Persson til ABC Nyheter.

Den siste voldtektsrapporten fra KRIPOS peker i samme retning. I 2015 anmeldte 87 menn voldtekt. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.

Vil at kjønnene skal likestilles

UtsattMann er i dag den eneste organisasjonen i Europa som tilbyr rådgivning eksklusivt til menn som har blitt utsatt for voldtekt eller overgrep. Målet er å jobbe for mer åpenhet blant utsatte menn.

– Målet vårt er at kjønnene skal likestilles og bli møtt på likeverdige premisser, forteller han.

Holseter sikter da til hvordan ofre blir møtt i politiet, og til om det eksisterer likeverdige hjelpetilbud for begge kjønn.

Kent Are Johannesen deler Holseters oppfatning.

– Mange av de som har kontaktet meg etter jeg stod frem synes det er vanskelig å vite hvor man skal søke hjelp fordi de fleste tilbud er rettet mot kvinner, sier han.

Både Holseter og Johannensen opplever imidlertid at åpenheten blant menn går i riktig retning.

Les også: Jentepris til kvinnen som fortalte om Hemsedal-saken

– Viktig at menn kontakter politiet

Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.
Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.

Avdelingsdirektør i politifagavdelingen i Politidirektoratet, Kristin Kvigne, sier at politiet skal ta i mot anmeldelser med høflighet og respekt, og at det er viktig at menn som er blitt voldtatt kontakter politiet slik at de kan få bedre kjennskap til denne typen handlinger.

– Det skal ikke være slik at menn som er blitt voldtatt skal møtes på noen annen måte enn andre ofre. Vi forstår at det kan være vanskelig for menn som er blitt voldtatt å oppsøke hjelpeapparatet. Vi vil likevel oppfordre dem til å kontakte politiet så tidlig som mulig, slik at det blir lettere å sikre bevis, sier hun til ABC Nyheter.

Hun sier også at det ikke er usannsynlig at dette er et område med mørketall.

Statistikk

  • KRIPOS har siden 2011 ført statistikk over voldtektsanmeldelser. De ferskeste tallene som er tilgjengelig er fra 2015, fordi KRIPOS nå gir ut disse rapportene annethvert år.
  • I forrige rapport kom det frem at 87 menn anmeldte voldtekt i 2015. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.
  • Dixi, et ressurssenter for voldtektsutsatte, registrerte at 5 prosent av deres totalt 2289 brukere i 2016 var menn. Det tilsvarer cirka 115 mannlige brukere.

Trenger du noen å snakke med?

UtsattMann.no

Dixi - ressurssenter for voldteksutsatte

Reform - ressurssenter for menn

Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, telefon 22 93 30 30

Akutte hendvendelser gjøres til Overgrepsmotaket/Legevakten nær deg. Les mer informasjon om overgrepsmottakene her

Hjelpetelefonen er Mental Helses telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med, telefon 112 123 (det er gratis å ringe).