Leger: – Dropp tablettene mot feriemage

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Colourbox

Skal du reise bort i sommer, er det mange ting du kan gjøre for at en dårlig mage ikke skal ødelegge den avslappende ferien din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diaré og andre sykdommer er ikke fremmed for nordmenn på sydentur. Mange velger å ta melkesyretabletter for å unngå å bli syke, ifølge VG.

Avisen skriver at det ble solgt over 420.00 pakninger med melkesyretabletten «Idoform» i 2016.

I juni i år fikk apotekene i Norge levert over 20.000 bokser med «Idoform Travel» som skal være spesielt velegnet til reise.

Legenes dom:

— Det som er lansert av produkter for å forebygge turistdiaré har, om det har noen effekt i det hele tatt, veldig liten effekt. Det er i praksis helt bortkastet. Mitt klare råd er: Dropp disse tablettene, sier Infeksjonspesialist og lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, til VG.

Ifølge Hasle har friske mennesker nok melkesyrebakterier i tarmen, og at det i utgangspunktet ikke finnes noen god forklaring på hvorfor du skal trenge flere.

Han får støtte fra lege Siamak Yazdankhah ved Vitenskapskomiteen for Mattrygghet, lege Bernardo Guzman ved Folkehelseinstituttet (FHI), som sier at inntak av slike tabletter før reise ikke er en del av FHIs anbefalinger.

Lege Hasle anbefaler heller en god gammeldags håndvask og en sunn skepsis til maten man spiser for å unngå diaré.

Les også: Slik kan du forhindre «feriemage»

Markant økning før ferien

Pzifer, som produserer Idoform, sier til VG at mange ønsker produkter med melkesyrebakterier før ferien, og at det er en økende forskningsinteresse innen feltet.

— Våre tall viser at norske forbrukere ser på produkter med melkesyrebakterier som en naturlig del av ferieforberedelsene. Salget av melkesyrebakterie-produkter generelt har en markant økning før sommerferien, sier Erik Hjelvin, medisinsk direktør i Pfizer Norge.

Les også:

Forstoppelse eller hard mage? Prøv dette

– Frisk opp barnevaksinene før feriereisen

– En rotte til maten, takk!