Meny

Symptomene på herpesmunnsår

HERPES MUNNSÅR: Ser leppene dine slik ut? Her er symptomene på herpes munnsår, og hvordan du behandler det. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viruset Herpes Simplex forblir i kroppen hele livet om du først er blitt smittet.

– Det første utbruddet av Herpes Simplex kommer som regel i barneårene og kan medføre feber, hovne lymfeknuter og at man føler seg syk i noen dager, opplyser Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig ved Boots apotek.

Hun forklarer at slimhinnene i munnen og tungen kan bli hovne, røde og smertefulle, før de første blemmene kommer. Blemmene vil så briste og siden dekkes av skorper som blir borte i løpet av en ukes tid.

Herpesvirus i munnen

Det interessante med herpesviruset (herpes simplex) som forårsaker munnsår, er at det kan ligge i dvale i nerveknuter og gi utbrudd når kroppen utsettes for påkjenninger, som for eksempel en forkjølelse.

Du blir med andre ord ikke kvitt viruset når du først har fått det, men det er heller ikke alle som er smittet som plages av utbrudd.

– Det er vanlig å få utbrudd av herpes et par ganger i året. Hos voksne vil utbruddet stort sett være begrenset til leppene, der man kan kjenne prikking, stikking og ubehag, før blemmene kommer til syne. Noen kan også føle seg dårlige under et utbrudd, forteller Thune.

Herpes forblir i kroppen

Ifølge Dina Aresvik, kosmetisk lege ved A-Medi medisinske senter i Asker og doktorgradsstipendiat som forsker på immunsvikt på Rikshospitalet, er infeksjon med herpes simplex virus svært vanlig.

– Data varierer fra studie til studie, men mellom 70-90 % av den voksne befolkningen har antistoffer mot dette viruset. Det vil si at de fleste av oss har hatt en herpesinfeksjon. Noen har ogås hatt det uten å vite om det.

Hun forteller at viruset smitter både ved slimhinnekontakt, gjennom spytt og ved seksuell kontakt. Kyssing og oralsex er derfor ikke å anbefale når du har munnsår.

– Herpes simplex er ikke som andre virus. Etter den første infeksjonen forblir viruset i en hvilende tilstand i nerver i ansiktsområdet. Senere i livet kan ulike belastninger på huden eller svekkelse av immunforsvaret gjøre at det aktiveres. I slike tilfeller fraktes viruset med nervesystemet ut til huden, og det gir opphav til en ny infeksjon, forklarer Aresvik.

Trigges av soling

Ultrafiolette stråler kan bidra til å utløse herpesutbrudd, så noen kan oppleve å få munnsår når de soler seg.

– De vanligste triggerne for utbrudd av munnsår er varme, kulde, stress, skader og ultafiolett lys. Når det gjelder UV-strålene fra solen, så demper disse det lokale immunforsvaret. Når immunforsvaret går ned, dukker munnsår opp. Mange har nok opplevd å få munnsår når det passer minst, som på ferie, sier Aresvik.

Hun påpeker at det viktigste forebyggende tiltaket er å unngå faktorer som kan fremprovosere viruset, og anbefaler bruk av leppepomade med høy solfaktor for å beskytte leppene mot sollys.

– Så godt det lar seg gjøre bør man unngå å bli solbrent. Om du er en av dem som opplever å få herpesutbrudd med jevne mellomrom, kan det være lurt å ha antivirale kremer lett tilgjengelig. Eksemhud er utsatt for reaktivering av herpesutbrudd, så også her er forebygging viktig.

Behandling av herpes munnsår

Munnsår går over av seg selv og legemidler har en moderat effekt på forløpet. Viruskremer som inneholder Aciklovir eller Penciklovir er reseptfrie og kan brukes på hud og lepper.

– Her gjelder det å starte tidlig, og best virkning oppnås dersom man kan starte behandlingen i forvarsel av fasen, det vil si når man kjenner at det begynner å prikke og klø, forteller Aresvik, og utdyper:

– Det er likevel ikke bortkastet å starte senere, da det kan redusere tilhelingstiden samt redusere ubehaget. Påsmøring av sinksalve kan også forkorte forløpet. Unngå å pirke i såret, og prøv heller ikke å sminke det bort.

Kontakt lege om tilstanden forverres

– De som er plaget av store og smertefulle herpesutbrudd, eller som har andre sykdommer som bidrar til å gjøre tilstanden verre, bør oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man føler seg svært dårlig eller får høy feber under et utbrudd. Legen kan da vurdere behovet for behandling med reseptpliktige legemidler som demper viruset, forteller Thune.

Hun gjør oppmerksom på at det også kan oppstå tilleggsinfeksjoner forårsaket av bakterier i munnsår.

– Hvis munnsårene ikke gror som de skal, blir varme og smertefulle eller preget av gult puss, bør man ta kontakt med lege. For å unngå slike infeksjoner kan det være lurt å bruke en antiseptisk salve på munnsårene, avslutter hun.

Helse og livsstil
Populært