Rekordmange E.coli-infeksjoner i 2016

Å spise hamburgere og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Å spise hamburgere og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Antall tilfeller av matforgiftninger av E.coli har aldri vært høyere enn i 2016, og sommermånedene er høysesong for infeksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttets ferske rapport om matforgiftning i Norge viser at antall matforgiftninger fra E.coli-bakterier var rekordhøye i 2016, ifølge Dagbladet.

– Aldri registrert høyere tall

239 nordmenn ble rammet av den alvorligste varianten av E.coli (EHEC) i 2016. Dette er en økning fra 221 smittede året før, og 151 i 2014.

– Vi har aldri tidligere registrert noen høyere tall enn nå i vårt overvåkingssystem. At så mange i fjor fikk den alvorligste varianten av E.coli infeksjon (EHEC), er beklagelig, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, til avisen.

Grunnen til økningen i antall E.coli-infeksjoner er, ifølge Vold, at sykdommen har vært underdiagnostisert. Helsevesenet er nå bedre rustet til å avdekke både denne bakterien og andre parasitter og virus enn tidligere.

Les også: Antibiotikaresistente E.coli-bakterier funnet i importert mat

– Barn og eldre spesielt utsatt

Ifølge Vold er sommermånedene høysesong for E.coli-infeksjoner. Grilling får noe av skylden for dette.

– Det er bra at mange nå vet at man ikke skal ha rått og grillet kjøtt på samme tallerken, men for mange glemmer seg ved at de bruker en gaffel når de legger på rått kjøtt på grillen, og så bruker den samme gaffelen når de tar de stekte kotelettene av. Da er plutselig kjøttet blitt reforursenset med bakteriene, forklarer Vold.

Hun understreker at E.coli-infeksjoner kan ha svært varierende alvorlighetsgrad.

I 10–15 prosent av tilfellene kan infeksjonen føre til nyresvikt. Barn og eldre er spesielt utsatt, og dødeligheten blant disse gruppene er høyere enn den øvrige befolkningen.

Les også:

E.coli-smitte påvist i Bergen

Rema: E.coli funnet i produkter fra Norsk Kylling

Personvernpolicy