Forskere: Blodåremønster i fingrene kan identifisere deg

<p>Fingeravtrykk til personprøve til DNA-analyse hos politiet.</p>
Fingeravtrykk til personprøve til DNA-analyse hos politiet. Foto: Illustrasjonsfoto / NTB scanpix

Forskere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har utviklet en sensor de hevder gir sikrere identifisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skal ifølge Raghavendra Ramachandra, førsteamanuensis ved NTNU, gjøre det vanskeligere å lure seg forbi passkontrollen.

– Mønsteret av blodårer i fingrene er unikt for hver av oss, på samme måte som med fingeravtrykkene. Dermed kan blodårene brukes til identifisering, skriver Ramachandra i Dagens Næringsliv.

Han hevder at ansikt og fingeravtrykk er enklere å forfalske. En forskergruppe ved NTNU i Gjøvik har utviklet en prototyp på en sensor om registrerer fingeravtrykk og blodgjennomstrømming i blodårer i fingeren.

– Vi ser for oss en korridor, for eksempel på flyplassen, hvor du slipper å stoppe og vente for å identifisere deg, men i stedet stryker fingeren raskt over sensoren. Den tar 80 bilder i sekundet, og kan raskt gjenkjenne og verifisere at fingeravtrykk og blodårer hører sammen, skriver Ramachandra.

– Siden det også sjekkes at fingeren har blodgjennomstrømming, er sjansene for å komme gjennom med et falskt fingeravtrykk minimal.

Personvernpolicy