Nå er en tredjedel av verdens befolkning overvektige

Overvekt truer folkehelsen over hele verden. Foto: NTB Scanpix
Overvekt truer folkehelsen over hele verden. Foto: NTB Scanpix

Mer enn to milliarder barn og voksne lider nå av sykelig overvekt, med sykdom som konsekvens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tredjedel av verdens befolkning er sykelig overvektige, melder CNN , og refererer til en ny global studie publisert i New England Journal of Medicine. De har analysert data fra 68,5 millioner mennesker i 195 land over en 25-årsperiode.

Body Mass Index: Har du BMI på over 40, er det anbefalt med fedmeoperasjon.
Body Mass Index: Har du BMI på over 40, er det anbefalt med fedmeoperasjon.

Siden 1980 er forekomsten av fedme mer enn doblet. Fedme er definert som en BMI (kroppsmasseindeks), på over 30. BMI mellom 25-29,9 klassifiseres som overvektig. Vektøkning forsterkes med urbanisering, dårlig kosthold og stadig mindre fysisk aktivitet, skriver CNN

Les også : Faste drøyt halve døgnet kan redusere faren for overvekt

Høy dødsrate

Av 2,2 milliarder mennesker som hadde BMI over 25 i 2015, ble over 710 millioner klassifisert som fete. Fem prosent barn og 12 prosent voksne passer inn i denne kategorien.

Globalt dør stadig flere av helseproblemer knyttet til overvekt, viser studien som ble publisert mandag.

Nær 40 prosent av de fire millionene som årlig dør av høy BMI, var ennå ikke fete. Det er ifølge studien et alarmerende varsko om at overvekt er like farlig som fedme.

Les også : Fastlege slår alarm: - Feige leger dreper pasienter

Vi må passe vekten bedre

– Folk som ikke bryr seg om at vekten øker, gjør det på egen risiko, og den er knyttet til kardiovaskulære sykdommer, kreft, diabetes og annen livstruende sykdom, sa Dr. Christopher Murray, direktør for instituttet ved University of Washington, som publiserte studien.

– De halvhjertede nyttårsforsettene burde tas på alvor som en helårsforpliktelse til å gå ned i vekt, og unngå fremtidig vektøkning, la han til.

Overvekt gir ikke bare stor risiko for livstruende sykdom og mange helserelaterte plager, men enorme kostnader til samfunnet.

Les også: Forskning knytter overvekt til åtte nye krefttyper

Les også: Danske eksperter bekymret over prislapp på fedme

En dobling av vekten i 73 land

Global fedme fordelt på A-menn, B-kvinner, C- gutter og D-jenter. Kilde: New England Journal of Medicine
Global fedme fordelt på A-menn, B-kvinner, C- gutter og D-jenter. Kilde: New England Journal of Medicine


Dataene fra de 68,5 millioner menneskene verden over, viser at fedme har høyest forekomst hos kvinner. Verst er det i USA, Egypt og på den arabiske halvøya. Lavest forekomst har Bangladesh og Vietnam.

Barnefedme er høyest i Kina og India, med henholdsvis 15,3 og 14,4 millioner tilfeller. USA har flest fete voksne, med 79,4 millioner, som tilsvarer 35 prosent av befolkningen.

– Dette forsterker det vi allerede vet om fedmeepidemien, men det er alarmerende at vi står overfor en fedmebølge de neste årene som går på tvers av høy- og lavinntekstland, kommenterer Goodarz Danaei, som er assisterende professor i folkehelse ved Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Les også: Nordmenn med fedme har tre ganger så mange sykedager

Barnefedme har uante konsekvenser

Han ser med spesielt stor bekymring på barnefedme, fordi vi ennå ikke vet langtidseffekten av overvekt fra tidlig alder.

– Langtidseffekten av en høy BMI i løpet av 20, 30 og 40 år kan være større enn det vi har sett hittil, sier han.

De fleste som dør av overvekt hadde kardiovaskulær sykdom (70 prosent). Diabetes er den andre største årsaken til død blant overvektige.

Hvorfor har vi en fedme-epidemi?

Fedme øker i alle land, inkludert lavinntektsland. Årsaken er derfor ikke velstand, skriver forskerne.

– Endringer i matkultur og matsystemer er antagelig de største årsakene, skriver de i studien.

– Det handler om økt tilgjengelighet av billig og energitett hurtigmat, som sammen med intens markedsføring av slike matvarer, kan forklare overskytende energiinntak og vektøkning blant ulike befolkninger.

De legger til at reduserte nivåer og muligheter for fysisk aktivitet, som følge av urbanisering, også er potensielle årsaker, men neppe store bidragsytere.