Norsk flåttbitt sprer mer enn borreliose

: Et flåttbitt kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlig sykdom. Fjern alltid flått hvis du ser at du har en på huden din. Foto: NTB Scanpix
: Et flåttbitt kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlig sykdom. Fjern alltid flått hvis du ser at du har en på huden din. Foto: NTB Scanpix

Skogflåttencefalitt (TBE) er en sjelden sykdom man kan få av flåttbitt. Hjernevevet blir betent og sykdommen er alvorlig. Bor du utsatt til, kan det være lurt å vaksinere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flåttbåren encefalitt kalles også skogflåttencefalitt. Forkortelsen TBE står for det engelske navnet på sykdommen: tick-borne encephalitis. Det er bare flåttypen skogflått som kan overføre sykdommen til mennesker. Skogflåttencefalitt er en betennelse i hjernevevet, og således en alvorlig sykdom.

Flåtten vi finner i Norge kan overføre flere sykdommer til mennesker. De to sykdommene vi frykter er:

Borreliose (lymes sykdom) er den vanligste, med flest meldte tilfeller. Sykdommen medfører et klassisk rundt utslett i huden. Les mer om borreliose her.

Skogflåttencefalitt (TBE) er mer sjeldent. Les mer om denne sykdommen nedenfor.

(Saken fortsetter under)

Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix
Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix

Hvordan ser en skogflått ut?

I Norge har man til nå oppdaget 13 ulike flåttarter, hvorav skogflått er den mest vanligste. De voksne hannene er 2-3 mm, mens de voksne hunnene er 3–4 millimeter. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang. Skogflåtten har en stor kropp og et lite «hode».

(Saken fortsetter under)

Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix
Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix

Hvordan kan jeg bli smittet av TBE?

Flått lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Viruset kan overføres til menneske via et bitt i huden. Flåtten suger seg fast i huden for å drikke blod. TBE-viruset kan bli overført til deg kort tid etter at du har blitt bitt. Det er derfor viktig å fjerne flått så fort du ser en på huden. Dra den rett ut med pinsett eller negl. Den lille resten som eventuelt sitter igjen gjør ingen skade, men kan gi en lokal hudirritasjon som vil forsvinne av seg selv i løpet av noen dager. (4)

Viktig: Selv om du har blitt bitt av en flått, er det mest sannsynlig at du IKKE utvikler sykdom. De fleste flått er ikke bærere av TBE eller borreliose.

Smitte er også beskrevet gjennom infisert geitemelk. (2) En gravid kan smitte foster, men ellers kan ikke TBE smittes fra menneske til menneske.

Les også: Ni fakta om flåttbåren sykdom

(Saken fortsetter under)

Viruset overføres fra bittet over i blodbanen din. Foto: NTB Scanpix
Viruset overføres fra bittet over i blodbanen din. Foto: NTB Scanpix

Hvor i Norge kan man bli smittet?

TBE er fremdeles en sjelden infeksjon i Norge, og i 2015 var det 9 mennesker som ble smittet i Norge, alle sammen langs vestkysten av Oslofjorden, i Buskerud, Vestfold, Telemark og Agderfylkene. Samtidig har man funnet flått som bærer viruset så langt nord som Nordland.

Les mer: Her bør du se opp for flått! Oversikt over fylker.

Inkubasjonstid

Det tar cirka 7-14 dager etter at man har blitt bitt av en flått eller drukket infisert geitemelk, til man får symptomer.

Symptomer på TBE-infeksjon

FASE EN:

Tidlige symptomer inkluderer:

FASE TO:

Etter at man blir bedre, opplever mellom 20-30% av smittede at de får en fase nummer to av sykdommen. Dette er en alvorlig utvikling av sykdommen.

Denne fasen kan gi både hjernehinnebetennelse (meningitt), hjernevevbetennelse (encefalitt), og meningoencefalitt (Samtidig betennelse i hjernevev, hjernehinne og ryggmarg). Man kan få stiv nakke, høy feber, forvirring, og problemer med motorikk og sanser.

Differensialdiagnoser

Andre sykdommer som kan gi lignende symptomer kan være:

  • Encefalitt, meningitt og meningoencefalitt med andre årsaker enn TBE
  • Blødninger
  • Svulster
  • Traume (hodeskade)
  • Forgiftning og medisiner
  • Andre sykdommer i sentralnervesystemet

Slik stilles diagnosen TBE

Diagnose stilles klinisk, (symptomer og tegn legen ser) og man bør ta en spinalvæske prøve, CT av hodet og andre blodprøver for å finne den korrekte underliggende grunnen til encefalitt. Det finnes ingen medisin mot tbe, men man trenger behandling på sykehus for å lette symptomer.

Vaksine mot TBE

Det finnes en vaksine for TBEV og norske myndigheter anbefaler at folk som er mye ute, eller av andre grunner er mye utsatt for flåttbitt i de sydlige fylkene hvor man har sett smitte av TBE, lar seg vaksinere. Den er tilgjengelig for voksne og barn, og anbefalingen gjelder både fastboende og besøkende.

Prognose

De som gjennomgår fase to kan ha en lang rekonvalesens, og mellom 30-60 prosent får langvarige men. 10-20 prosent kan oppleve nevropsykiatriske problemer.

Dødeligheten for TBE er lav, mellom 1-2 prosent. Andre subtyper av viruset har høyere dødelighet enn typen vi ser her i Norge.

Les også:

Bendelorm: Symptomer, smitte og behandling

Borreliose: Symptomer, testing og behandling

Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

Meslinger

Kusma

Kroppslus (kleslus)

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Personvernpolicy