Meny

Sofie Frosts dikt om røykens bakside rører hundretusenvis av nordmenn

Se diktet i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hun rører mennesker på en sånn måte at flere faktisk vurderer å slutte.

Slampoet Sofie Frost (27) har det siste døgnet klart å nå ut til og røre over flere hundre tusen nordmenn med sitt dikt «Det er jo ikke så lett».

Frost fremførte diktet på Verdens tobakksfrie dag, 31. mai, for Kreftforeningen.

Etter at organisasjonen delte videoen av opptredenen på sin Facebook-side torsdag, har den blitt sett av over 330.000 nordmenn, og delt av mer enn 2.200 personer.

«Sett av fem minutter til Sofie Frost sin sterke og viktige slampoesi», oppfordrer Kreftforeningen på Facebook.

Du kan se fremføringen av diktet i sin helhet i videoen øverst i saken.

Treffer en nerve

Det er tydelig at den unge dikteren treffer en nerve i det norske folk med diktet sitt, hvor hun snakker om en far som sviktet sin datter da han ikke klarte å slutte å røyke. For: Det er jo ikke så lett å slutte, eller hva?

I kommentarfeltet under Kreftforeningens video deler flere sine egne historier om hvordan de mistet kjente og kjære til lungekreft og andre røyke-relaterte sykdommer. Noen skriver at denne videoen motiverer dem til å stumpe røyken en gang for alle, andre ber venner og familie slutte å røyke umiddelbart, mens andre igjen skriver hvor glade de er for at de endelig har slutta.

– Sofie når ut til mennesker med temaer som er vanskelige å formidle med ord. Hun rører ved mennesker på en sånn måte at flere faktisk vurderer å slutte å røyke. Diktet har gjort enormt inntrykk på mange, sier generalsektretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel til Dagbladet, som først omtalte saken.

Les også: – «Uhelbredelige røykere» bør heller snuse eller bruke e-sigaretter

En av ti nordmenn røyker

Som Frost vil illustrere med diktet sitt, koster røyking mange mennesker livet hvert eneste år. Ifølge Kreftforeningen ville det om alle stumpet røyken i dag, vært 3200 færre krefttilfeller årlig i 2017.

Det er fortsatt en av ti nordmenn som røyker, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Halvparten av tobakksbrukere vil dø som følge av det, og mange av disse vil dø av kreft, ifølge Kreftforeningen.

Med sitt populære dikt forsøker Frost å vise hvor tungt det er å takle et slikt unødvendig tap av menneskeliv for røykerens nærmeste.

– Man blir bekymra for de man er glad i. Mennesker man ønsker å ha hos seg lenge kan forsvinne brått og uventet. Jeg kan nå ut til folk som trenger den ekstra vekkeren. Å kunne få være med å bidra til at noen slutter, eller at andre aldri begynner å røyke, føles viktig, sier Frost til Dagbladet.

Les også:

Flere dør av røyking på verdensbasis

WHO: Tobakk tar livet av sju millioner mennesker hvert år

Medisinstudenter vil flytte salg av snus og røyk til Vinmonopolet

Helse og livsstil
Populært