– Slik lurer tobakksindustrien oss

Tobakkindustrien manipulerer tester, og tilsetter avhengighetsdannende stoffer i stadig større doser. Foto: NTB Scanpix /Solum, Stian Lysberg
Tobakkindustrien manipulerer tester, og tilsetter avhengighetsdannende stoffer i stadig større doser. Foto: NTB Scanpix /Solum, Stian Lysberg
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har sigaretter blitt mye farligere. Årsaken er en cocktail av farlige tilsetningsstoffer som gjør oss avhengige, viser forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser du nøye på et sigarettfilter, kan du oppdage de ørsmå hullene som slipper ut farlige stoffer - i testlaboratorier. Straks du fører en sigarett til munnen, vil enten leppene eller fingrene dekke hullene, slik at du inhalerer opptil 2,5 ganger mer giftstoffer enn det som er oppgitt på pakken.

– Dette er en av mange måter tobakkindustrien lurer oss, for å få oss avhengige så tidlig som mulig, sier den nederlandske advokaten Bénédicte Ficq.

Hun er en svært anerkjent strafferettsadvokat i Nederland.

– Tobakkindustrien har bare ett mål, og det er å få folk avhengige. Folk skjønner ikke akkurat hvor manipulert en sigarett er i dag, sier hun.

Bakgrunn: Kreftforeningen vurderer å anmelde tobakksindustrien for overlagt drap

Den 29.september 2016 ble de fire største tobakksprodusentene i Nederland, samt lederne av disse tobakkselskapene, anmeldt av Ficq for overlagt drap og forfalskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anmeldelsen ble initiert av den 43 år gamle firebarnsmoren Anne Marie van Veen. Hun ble diagnostisert med lungekreft med spredning i 2014, etter å ha begynt å røyke i en alder av 15.

Årsaken til anmeldelsen er den omfattende og mangeårige produksjonen, markedsføringen og salget av vanedannende tobakksprodukter i Nederland som, når de brukes slik de er designet av tobakksindustrien, tar livet av halvparten av de som røyker, og forårsaker alvorlig fysisk skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – «Uhelbredelige røykere» bør heller snuse eller bruke e-sigaretter

Kan ikke stole på laboratorietester

Et viktig punkt i anmeldelsen er at tobakksprodusenter påvirker produkttester utført av kontrollerende organer ved å lage små hull, nesten usynlige for det blotte øye, i sigarettfiltre. Maskiner som måler utslippene fra sigaretter blokkerer ikke disse hullene. Ved normal bruk er disse små hullene i filtre blokkert av fingre eller lepper. Som et resultat blir mye mer røyk og kjemikalier innåndet når man faktisk røyker enn det som er målt i testsituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik har tobakksprodusenter manipulert filtrene med vilje i en årrekke, for å villede forbrukere og regjeringer.

Anmelderne fører et ekspertvitne, Dr. Jeffrey Wigand, en tidligere forskningsdirektør med den amerikanske sigarettprodusenten Brown & Williamson, som kaller dette for «doble verdier»: Røykere inhalerer opptil dobbelt så mye skadelige stoffer som det står oppgitt på pakken.

Røyker du en pakke om dagen, får du i deg farlige kjemikalier tilsvarende to pakker.

Les også: Flere dør av røyking på verdensbasis

En cocktail av farlige stoffer

Tilsetningsstoffene får nye røykere til å bli avhengige raskt, og sørger for at eksisterende røykere forblir avhengige. En sigarett består av over 600 slike tilsatte stoffer, hvorav 70 har kreftfremkallende effekter, ifølge nyere forskning i regi av blant annet SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) of the European Commission.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet tilsettes sukker for å få sigarettsmaken mer tiltalende, men bieffekten er økt acetaldehyd, avhengig av mengden nikotin. Acetaldehyd er kjent for å være hovedårsak til bakrus.

Ammoniumforbindelser øker evnen til å oppta nikotin i lungene, mens levulinsyre gjør røyken mindre irriterende for luftveiene. Ammoniaksbaserte stoffer øker frigjøringen av nikotin, slik at den kan nå hjernen raskere (på syv sekunder). Andre stoffer sikrer at røykpartiklene (aerosolene) er så små, at de penetrerer lungene mer effektivt, og frigjør nikotin raskere inn i blodet.Røykere i dag inhalere røyken dypere ned i lungene enn tidligere på grunn av tilsetningsstoffene, hvilket fører til at mer tjære også kommer dypere ned i lungene.

Ved å bevisst og forsettlig få røykere avhengige, handler det ikke lenger om en fri vilje til å røyke eller ikke, mener anmelderne. Det faktum at sigaretter er et lovlig produkt hindrer ikke tobakksindustrien sin plikt til å respektere andre lover. Anmelderne mener tobakksindustrien har brutt en rekke strafferettslige bestemmelser.

Kilde: Kreftforeningen

Les også: - 3200 færre krefttilfeller årlig om alle stumper røyken