Her er landene hvor det røykes mest

<p>Av de 182 landene som er med i undersøkelsen ligger Norge på 94. plass.</p>
Av de 182 landene som er med i undersøkelsen ligger Norge på 94. plass. Foto: David W Cerny / Reuters

Kina topper lista, mens forbruket i Norge er lavere enn både i Sverige og Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kineserne er verdens største forbrukere av sigaretter. I gjennomsnitt røyker en voksen kineser rundt 4.124 sigaretter i året, ifølge en oversikt fra britiske The Independent.

Det tilsvarer mellom 11 og 12 sigaretter om dagen.

Hviterusserne havner på andreplass på listen. En voksen hviterusser røyker omtrent 3.831 sigaretter i året.

Ferske tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser at mer enn 7 millioner mennesker dør av tobakksbruk hvert år.

Skadene fra tobakken vil bare øke, tror WHO, som mener at en milliard menneskeliv vil gå tapt dette århundret, og det er den fattige delen av verden som rammes hardest.

En halv million i Norge

På den andre enden av skalaen, med det laveste gjennomsnittet, ligger Guinea. I gjennomsnitt røykes det 15 sigaretter i året per voksne person. Det er 3-4 sigaretter mer enn hva en kineser røyker i løpet av en dag.

Av de 182 landene som er med i undersøkelsen, ligger Norge på 94. plass, med et gjennomsnitt på 556 årlig og 1,5 per dag, mot Sverige (869) og Danmark (1378).

Selv om antall dagligrøykere er halvert siden 2006, ifølge tall fra SSB , er det fortsatt rundt 510.000 som røyker daglig i Norge. I aldersgruppen 16-24 røyker 3 prosent daglig, noe som tilsvarer rundt 20.000 personer.

Nye regler på vei

Fra 1. juli blir alle tobakkspakninger i Norge like. Det er bestemt at de nye pakningene skal ha lik farge og være uten logo. Målet med tiltaket er å bidra til at barn og unge ikke starter med tobakk.

– Selve innpakningen av røyk og snus har vært en av de siste formene for tobakksreklame i Norge. Røykpakkenes og snusboksenes utseende har vært en viktig faktor for å tiltrekke seg nye brukergrupper, særlig unge. Standardiserte pakninger fjerner merkevaren, selve kjernen av markedsføringen, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Les også:

Folkehelseinstituttet: – 53 prosent av alle dødsfall skyldes livsstil

– Det lureste en person med emfysem kan gjøre, er å slutte å røyke

Flere dør av røyking på verdensbasis

Personvernpolicy