WHO: Tobakk tar livet av sju millioner mennesker hvert år

I tillegg til å være helsefarlig og miljøfarlig på mange måter, utgjør også sigaretter et lokalt forurensningsproblem. To tredeler av alle sigarettstumper blir nemlig kastet på gata eller andre steder.
I tillegg til å være helsefarlig og miljøfarlig på mange måter, utgjør også sigaretter et lokalt forurensningsproblem. To tredeler av alle sigarettstumper blir nemlig kastet på gata eller andre steder. Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare sigarettrøykingen som er livsfarlig. Dyrking av tobakk utgjør også en helserisiko og utslipp fra tobakksindustrien skader dessuten atmosfæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år dør rundt sju millioner mennesker som følge av at de bruker tobakk, skriver Verdens helseorganisasjon i en ny rapport. WHO advarer også mot selve produksjonen, som både er skadelig lokalt – og for atmosfæren.

– Tobakk truer alle av oss, fastslår WHO-sjef Margaret Chan.

Dyrking av tobakk forverrer fattigdomsproblemene fordi den legger beslag på matjord. Dessuten forurenser den lufta.

Tobakksplantene krever langt mer gjødsel og skadelige sprøytemidler enn andre typer avlinger. Dessuten fordriver tobakksplantene skog. Ikke bare fordi plantene trenger plass når de dyrkes, men også fordi man trenger bål for å tørke tobakksplantene.

Det går med ett tre for å tørke blader til rundt 300 sigaretter.

Les også: Røykere lite begeistret for nøytrale tobakkspakninger

Ikke nok med det, tobakksplantene trenger også svært mye vann for å vokse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kommer altså selve forurensningen fra sigarettene.

Over seks billioner sigaretter blir tent hvert år, og røyken fra sigarettene fører til utslipp av mellom tre og fem millioner tonn drivhusgasser – i tillegg til flere tusen tonn kreftfremkallende kjemikalier.

– Fra start til slutt utgjør tobakk enorm skade, fastslår Oleg Chestnov, assisterende direktør i WHO.

Skadene fra tobakken vil bare øke, tror WHO, som mener at en milliard menneskeliv vil gå tapt dette århundret, og det er den fattige delen av verden som rammes hardest.

Innen 2030 regner WHO med at over 80 prosent av dødsfallene som følge av tobakk vil skje i utviklingsland, der tobakksselskapene har satt inn støtet etter at den industrialiserte verden har gått til stadig sterkere restriksjoner.

Les også:

Folkehelseinstituttet: – 53 prosent av alle dødsfall skyldes livsstil

– Det lureste en person med emfysem kan gjøre, er å slutte å røyke

Flere dør av røyking på verdensbasis