Røykere lite begeistret for nøytrale tobakkspakninger

Bare 14 prosent av dagligrøykerne i Norge er positive til at alle tobakkspakninger, både røyk og snus, skal få samme brungrønne innpakning fra 1. juli.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil gjøre det enda mindre attraktivt å begynne med tobakk. Fra 1. juli blir alle tobakkspakninger like. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil gjøre det enda mindre attraktivt å begynne med tobakk. Fra 1. juli blir alle tobakkspakninger like. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en undersøkelse som Helsedirektoratet har fått gjennomført, går det fram at halvparten av befolkningen er positive til tiltaket. De nye pakningene skal være like, ha lik farge og være uten logo. Det spesielle fargevalget er konklusjonen etter at forskning viste at den var særdeles lite appellerende. Målet med tiltaket er å bidra til at barn og unge ikke starter med tobakk.

– Selve innpakningen av røyk og snus har vært en av de siste formene for tobakksreklame i Norge. Røykpakkenes og snusboksenes utseende har vært en viktig faktor for å tiltrekke seg nye brukergrupper, særlig unge. Standardiserte pakninger fjerner merkevaren, selve kjernen av markedsføringen, sier helseminister Bent Høie (H).

Brukere av tobakk er ikke like begeistret som snittet av befolkningen. 14 prosent av dagligrøykerne og 37 prosent av dagligsnuserne er positive til tiltaket, viser undersøkelsen Respons Analyse har gjort for Helsedirektoratet.

Les også:

Folkehelseinstituttet: – 53 prosent av alle dødsfall skyldes livsstil

Flere dør av røyking på verdensbasis