– Hard trening gjør cellene «yngre»

Dersom du virkelig ønsker å bremse aldringen, er det ikke nok å trene bare litt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Dersom du virkelig ønsker å bremse aldringen, er det ikke nok å trene bare litt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

At trening er sunt for alderdommen har vært kjente lenge. Men nye funn viser imidlertid at det er dem som trener hardt som er mest beskyttet mot cellealdring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som har levd en stund har erfart at evig ungdom ikke er mulig. Alderdommen sniker seg innpå oss alle, uansett hvem vi er og hvor vi bor.

Men ny forskning viser at du i hvert fall kan bremse en type aldring: Den aldringen som skjer inni cellene dine.

Men du er nødt til å måtte svette hardt for det.

– At du har fylt 40, betyr ikke at du er 40 år biologisk. Vi kjenner alle personer som fremstår som yngre enn de egentlig er. Jo mer fysisk aktiv vi er, dess mindre aldres vi biologisk, sier professor Larry Tucker til nettstedet Science Daily.

Studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Preventive Medicine, viser at det er dem som trener hardt som er mest beskyttet mot cellealdring.

Les også: Studie: – Stillesitting gjør deg eldre

Forskerne fant at personer som har et regelmessig høyt treningsnivå har betydelig lengre telomer enn dem som sitter mer stille eller som bare er moderat aktive.

En telomer er et område med små repeterte sekvenser i enden av et kromosom. Kromosomer er sammensatt av DNA der det genetiske materialet som spiller en rolle i cellealdring, beskyttes mot nedbryting i hver ende av såkalte telomer.

Etter hvert som cellene aldres, blir de naturlig forkortet. Etter mange, mange år vil kromosomet ha blitt så kort at celledeling ikke lenger er mulig.

Ifølge professor Tucker har voksne med høy aktivitet en ni år «yngre» telomerlengde enn hos dem som trener lite. Sammenlignet med folk som trener moderat er aldersgevinsten syv år. For å ha høy aktivitet må kvinner jogge 30 minutter per dag, fem dager i uken, mens menn må jogge i 40 minutter.

– Dersom du virkelig ønsker å bremse aldringen, ser det altså ut til at det ikke er nok å trene bare litt, sier Tucker.

Data fra 5823 voksne ligger til grunn for studien.

Les også: – Mer fornøyd med alderen