Nei, du kan ikke hvile deg bra av musearm

Du kan ikke hvile deg frisk av musearmen, men ro gjerne litt ned i den mest akutte fasen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Du kan ikke hvile deg frisk av musearmen, men ro gjerne litt ned i den mest akutte fasen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skal til for å bli kvitt smertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips hvis du får musearm

  • Ro ned aktiviteten som forårsaket smerten i den mest akutte fasen
  • Ta antiinflammatorisk medisin som Ibux hvis du trenger noe mot smertene
  • Få hjelp til å finne gode øvelser
  • Sjekk om det finnes utstyr som kan redusere plagene
  • Vær forberedt på at det kan ta tid å bli bra
  • Tren regelmessig for å unngå musearm og museskulder i fremtiden

Får du smerter i armen eller skuldrene når du sitter ved datamaskinen og jobber?

I så fall er det sannsynlig at du har fått det som kalles musearm.

– Musearm er en samlebetegnelse på belastningsskader i skulder og spesielt underarm. Skadene kan blant annet oppstå ved bruk av mus og tastatur på data, sier idrettsfysioterapeut og osteopat Vibeke Koren.

Samme plager kan imidlertid ha en rekke andre navn, og en del av disse husker du kanskje fra tiden før mus og tastatur ble allemannseie.

– Belastningsskadene kalles for eksempel også tennis- og golfalbue, og de oppstår altså ikke nødvendigvis på grunn av verken musebruk eller tennisspilling, sier hun.

Hold deg i form

Plagene kan komme som en følge av plutselig økning i normal belastning eller de kan utvikles over tid på grunn av ensidig og gjentatte bevegelser.

– Overbelastninger i sener skjer fordi det ikke er samsvar mellom senens toleranse og belastningen vi utsetter den for. Derfor er det svært viktig at du øker belastningen gradvis og forsøker å holde kroppen i form, sier Koren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør du det, tåler kroppen både økt og ensidig samt langvarig belastning bedre, både i forbindelse med trening og PC-bruk.

Trening er altså stikkordet hvis du vil forebygge musearm, og jeg anbefaler da generell trening av overkroppen samt spesifikke øvelser for skulder og armer, sier hun.

Les også: Snart kan vi få treningspiller

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stramme muskler

– Statisk utløste plager kommer ofte av at du har brukt mye tid i en bestemt stilling. Vi er laget for dynamisk arbeid, men mer og mer av det vi gjør er statisk relatert, sier kiropraktor Tom Hatteberg Iversen ved Kiropraktor Klinikken AS i Harstad.

Å sitte bøyd i rygg og nakke over en bok, laptop eller mobil er dermed ikke så gunstig for kroppen, men det er heller ikke det å sitte og skru inn skruer i den nye terrassen.

– Det er dårlig ergonomiske situasjoner som kan gi økt stramhet i muskulaturen. Varer tilstanden over tid, kan det utløse irritasjon i vevet, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behov for behandling

Som regel vil irritasjoner oppstå i senefester, og det kan gi en betennelsestilstand i området som irriteres.

– Når dette skjer, er det viktig å få det undersøkt og deretter få tilpasset behandling i forhold til type plage. Dessverre er noen av disse symptomene langvarige, men selv da må du ha tilpassede øvelse og hjelp av noen som forstår ergonomi, sier han.

Behandlingen varierer avhengig av til hvilken type irritasjon du har, hvilke muskler som er involvert og varighet av symptomer.

Les også: Studie antyder at rødvin kan beskytte hjernen

Styrke mot smertene

Korens råd er å oppsøke en terapeut så raskt som mulig etter at smertene har oppstått slik at vedkommende kan kartlegge hvor langt skadene har kommet.

Deretter kan terapeuten sette opp en passende behandlingsplan.

– Deler av denne planen bør inneholde øvelser med progresjon. Hyppige, statiske og eksentriske øvelser i begynnelsen og så gradvis mer varierte styrkeøvelser, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koren legger til at smerter i senene ikke skyldes inflammasjon, men en mer komplisert prosess med tre stadier.

Ro ned aktiviteten

Den første fasen er mest akutt og kalles reaktiv fase.

I denne fasen kan det være lurt å roe ned aktiviteten som har forårsaket smerte. Her har mange hjelp av antiinflammatorisk medisin, slik som Ibux, selv om det altså ikke er en virkelig betennelse, sier hun

Etter noen dager kan du som regel sette i gang med øvelser.

– En sene kan nemlig ikke hvile seg frisk. Hvile kan redusere smerte i startfasen, men for å bli helt bra, må senene belastes. Det gjelder alle sener i hele kroppen, sier hun.

Les også: Dette synes leger om pasienter som googler sykdom

Opptreningen tar tid

Neste fase skyldes manglende tilhelning av fase en, og fase tre gir en gradvis degenerering av senene.

– Dette er litt komplisert, men det er veldig viktig å forstå at en overbelastet sene gradvis må belastes for å bli bra på lang sikt. Nøkkelen er det vi terapeuter kaller «load management». Her kan du få god hjelp hvis du finner en oppdatert terapeut, sier Koren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær forberedt på at den totale opptreningsfasen kan ta tid, og trøst deg med at smerter i sener ikke er farlig.

– Det er bare kroppens måte å si fra at nå er belastningen for høy i forhold til toleransen. Ta disse signalene på alvor og ro litt ned før du får øvelser som passer, sier hun.

Les også: – At mine syke foreldre ikke får bo sammen er hjerteskjærende

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strekkbehandling

Også Iversen anbefaler å starte behandlingen så fort som mulig.

– Jo raskere du tar tak i symptomene, jo raskere går det som regel over. En albue som verker, kan blant annet bli raskere bra med trykkbølger eller dyp strekkbehandling direkte på muskelfestet, sier han.

En kronisk tennisalbue kan ifølge Iversen vare i opptil ett år, og den vil kun respondere på gjentatte strekkøvelser.

– I de fleste tilfeller har vi god tilpasset behandling når fysioterapeut og lege samarbeider tverrfaglig og bruker sine behandlingsmetoder. Behandlere må alltid være ydmyke hvis ikke en metode gir raske resultater, og de må kunne konferere med andre om alternative metoder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer ofte tilbake

Det er ikke uvanlig at museplager kommer tilbake igjen, og aller mest sårbart er det irriterte stedet rett etter at plagene er gått over.

Da skal det svært lite til før symptomene kommer tilbake.

– Vi gir derfor enkle øvelser slik at pasienten selv kan passe på når symptomene oppstår. Pasienten får også beskjed om å raskt ta kontakt når han eller hun kjenner at plagene er på vei tilbake. Likevel kan vi jo ikke hindre folk i å gjøre uriktige ting. Vi kan gi råd, men folk er folk, og det er jo heller ikke alltid så lett å huske hva som trigger symptomene, sier Iversen.

Les også: To øl kurerer smerten bedre enn piller

En ny mus?

Husk dessuten at forebygging er ekstra viktig for deg som har tilbakevendende plager, for eksempel på grunn av musebruk.

Vedlikehold med generell styrketrening, ro ned aktiviteten som utløser skadene og undersøk dessuten om det finnes annet utstyr som reduserer plagene dine.

– Av og til kan ergonomiske endringer være fornuftig. Prøv for eksempel en ny type mus eller litt ekstra støtte til armen, sier Koren.

Les også:

Fire gode grunner til å droppe treningen

- Smertene kan vare i tre år

Ti øvelser for å unngå stiv nakke og rygg

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no