Stordalen: – Akkurat nå finnes det ingen kur for min sykdom

Gunhild Stordalen er en norsk lege og miljøaktivist. Hun er gift med Petter Stordalen og president i EAT Foundation.
Gunhild Stordalen er en norsk lege og miljøaktivist. Hun er gift med Petter Stordalen og president i EAT Foundation. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Gunhild Stordalen mener både hun og planeten har store utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 fikk Gunhild Stordalen (38) fikk påvist sykdommen systemisk sklerodermi. I fjor høst talte hun under den årlige helsekonferansen TEDMED i Palm Springs, USA.

Nå er talen, hvor Stordalen viser til utfordringene med å sikre nok mat til verdens befolkning uten å skade planeten, lagt ut på TEDMEDs nettsider:

Les også: Gunhild Stordalen skal dele scene med Barack Obama

– Jeg fornektet det

Før Stordalen kastet lys over utfordringene verden står ovenfor, åpnet hun seg om hvordan det var å bli diagnostisert med en livstruende sykdom.

– Symptomene startet med en idrettsskade som aldri leget, og som ble verre over tid. Som lege skulle man tro at jeg ville ha sett signalene, men jeg fornektet det. Fordi, om jeg innså fakta, måtte jeg ta konsekvensene, sier hun og fortsetter:

– Akkurat nå finnes det ingen kur for min sykdom, Jeg har gjennomgått stamcelletransplantasjoner to ganger, men vi vet ikke hvordan det vil gå. Jeg kan ikke velge hvor mye tid jeg har igjen, men jeg kan velge hvordan jeg vil bruke den. Derfor ønsker jeg å fokusere på utfordringer som lar seg løse her og nå.

Se hele talen her:

Les også: Gunhild Stordalen: – Endring starter med store ord

– Løsningen er mat

Stordalen brukte resten av talen til å fokusere på hvilke utfordringer planeten står overfor som i stor grad verdenssamfunnet fornekter: den globale temperaturen som stiger, planter og dyrearter som dør ut i et høyt tempo. I tillegg eskalerer forekomsten av epidemier på verdensbasis.

Stordalen mener løsningen på flere verdensproblemer er mat - nok mat til de som sulter, et sunnere kosthold til de som er overvektige, og ikke minst, mindre mat som kastes.

Til VG sier Stordalen at verden trenger en matrevolusjon:

– Det er ikke realistisk at alle skal tilbake til kjøkkenbenken og lage maten fra bunnen av, som før. Derfor er det viktig at sunn, bærekraftig mat blir mer tilgjengelig, lettvint og rimelig nok. Fortsatt er det lettere å få tak i sigaretter enn salat på mange kiosker og bensinstasjoner, sier hun til avisen.

Tårevåt Petter Stordalen: – Gunnhild kommer til å leve lenge:

Personvernpolicy