Forskning: – Placebo kan lindre hjertesorg

<p>Det er håp for en knust hjerte, ifølge amerikanske forskere.</p>
Det er håp for en knust hjerte, ifølge amerikanske forskere. Foto: Foto: sdominick / Istock.com

Ny amerikansk forskning har funnet ut at smerten i knust hjerte kan være ekte, men heldigvis kan placebo-effekten gi lindring for de som er uheldige i kjærlighetslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere studier har vist at placebo-behandling – som vil si behandlinger uten aktive ingredienser - kan lette smerte i ulike forhold, inkludert depresjon. Nå meldes det om en ny studie som skal være den første til å måle effekten av placebo på følelsesmessig smerte forårsaket av hjerteslag.

Ektefølt smerte

Et forskerteam ved universitetet i Colorado rekrutterte 40 frivillige som i løpet av de seks måneder hadde opplevd et «uønsket romantisk oppbrudd». Deltakerne kom i tur og orden til et hjernemagasinlaboratorium, og på forhånd hadde de fått i oppgave å ta med et bilde av eksen og et av en god venn av samme kjønn.

Deltakerne ble plassert i en fMRI-maskin som målte hjernevirksomheten før de ble vist bilder av eksen og bedt om å fortelle om bruddet. Deretter ble de vist et bilde av vennen/venninnen før de ble utsatt for fysisk smerte som innebar varm stimulering på venstre underarm.

Resultatene viste at den fysiske og den følelsesmessige smerten utløste en reaksjon i det samme området i hjernen.

– Dette sender et viktig budskap til de som sliter med hjertesorg om at smerten man føler er ekte – nevro-kjemisk ekte, forteller Tor Wager til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også: Smertekrem er bare litt bedre enn placebo

Nesespray mot hjertevondt

Utenfor fMRI-maskinen fikk deltakerne tildelt en nesespray. Halvparten ble fortalt at det var en «kraftig analgetisk effekt for å redusere følelsesmessig smerte». Den andre halvdelen ble informert om at innholdet i sprayen var en enkel saltvannsløsning.
Tilbake på innsiden av maskinen ble deltakerne utsatt for samme stimuli, men denne gangen var resultatene forskjellige: Placebo-gruppen som trodde sprayen ville lette hjertesorgen, følte mindre smerte, både fysisk og følelsesmessig.

I tillegg reagerte hjernen deres annerledes når de viste bildet av eksen - forskerne fant at aktiviteten i et område av hjernen som behandler følelser, økte kraftig. Til gjengjeld viste områder forbundet med avvisning mindre aktivitet.
Det var også økt aktivitet i et område av midthjernen som kalles periaqueductal gray (PAG), er et område av hjernen som spiller flere viktige roller i å formidle smerteopplevelse, reproduktiv atferd, og hjerte-aktivitet. Den økte aktiviteten førte til at deltakerne følte seg bedre etter å ha tatt en dose placebo.

Les også: Vet du hvor sterk effekten av placebo er?

Kan trigge psykiske problemer

– Å bryte med en partner er en av de mest følelsesmessig negative opplevelsene en person kan ha, og det kan være en viktig trigger til å utvikle psykiske problemer, forteller Leonie Kohan til AFP.

– Sosial smerte som hjertesorg er forbundet med 20 ganger høyere risiko for å utvikle depresjon i det kommende året, påpeker hun.
Teamet antyder at bare det å gjøre noe du tror vil kunne hjelpe deg med å komme over din eks, kan være kraftig nok til å påvirke de deler av hjernen assosiert med følelsesmessig smerte og på sikt hjelpe deg til å føle deg bedre.
– Bare det faktum at du gjør noe for deg selv og engasjerer deg i noe som gir deg håp, kan ha innflytelse, forteller Wager.

Les også:

Forskning: Styrketrening bra for eldre hjerner

Har funnet kur mot sosiale angstlidelser

Det er særlig én ting du bør unngå etter et brudd

Hun betaler for å få kos av fremmede

Personvernpolicy