Forskning: – Placebo kan lindre hjertesorg
Ny amerikansk forskning har funnet ut at smerten i knust hjerte kan være ekte, men heldigvis kan placebo-effekten gi lindring for de som er uheldige i kjærlighetslivet.
Tidligere studier har vist at placebo-behandling – som vil si behandlinger uten aktive ingredienser - kan lette smerte i ulike forhold, inkludert depresjon. Nå meldes det om en ny studie som skal være den første til å måle effekten av placebo på følelsesmessig smerte forårsaket av hjerteslag.
Ektefølt smerte
Et forskerteam ved universitetet i Colorado rekrutterte 40 frivillige som i løpet av de seks måneder hadde opplevd et «uønsket romantisk oppbrudd». Deltakerne kom i tur og orden til et hjernemagasinlaboratorium, og på forhånd hadde de fått i oppgave å ta med et bilde av eksen og et av en god venn av samme kjønn.
Deltakerne ble plassert i en fMRI-maskin som målte hjernevirksomheten før de ble vist bilder av eksen og bedt om å fortelle om bruddet. Deretter ble de vist et bilde av vennen/venninnen før de ble utsatt for fysisk smerte som innebar varm stimulering på venstre underarm.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenResultatene viste at den fysiske og den følelsesmessige smerten utløste en reaksjon i det samme området i hjernen.
– Dette sender et viktig budskap til de som sliter med hjertesorg om at smerten man føler er ekte – nevro-kjemisk ekte, forteller Tor Wager til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.
Les også: Smertekrem er bare litt bedre enn placebo
Nesespray mot hjertevondt
Utenfor fMRI-maskinen fikk deltakerne tildelt en nesespray. Halvparten ble fortalt at det var en «kraftig analgetisk effekt for å redusere følelsesmessig smerte». Den andre halvdelen ble informert om at innholdet i sprayen var en enkel saltvannsløsning.
Tilbake på innsiden av maskinen ble deltakerne utsatt for samme stimuli, men denne gangen var resultatene forskjellige: Placebo-gruppen som trodde sprayen ville lette hjertesorgen, følte mindre smerte, både fysisk og følelsesmessig.
I tillegg reagerte hjernen deres annerledes når de viste bildet av eksen - forskerne fant at aktiviteten i et område av hjernen som behandler følelser, økte kraftig. Til gjengjeld viste områder forbundet med avvisning mindre aktivitet.
Det var også økt aktivitet i et område av midthjernen som kalles periaqueductal gray (PAG), er et område av hjernen som spiller flere viktige roller i å formidle smerteopplevelse, reproduktiv atferd, og hjerte-aktivitet. Den økte aktiviteten førte til at deltakerne følte seg bedre etter å ha tatt en dose placebo.
Les også: Vet du hvor sterk effekten av placebo er?
Kan trigge psykiske problemer
– Å bryte med en partner er en av de mest følelsesmessig negative opplevelsene en person kan ha, og det kan være en viktig trigger til å utvikle psykiske problemer, forteller Leonie Kohan til AFP.
– Sosial smerte som hjertesorg er forbundet med 20 ganger høyere risiko for å utvikle depresjon i det kommende året, påpeker hun.
Teamet antyder at bare det å gjøre noe du tror vil kunne hjelpe deg med å komme over din eks, kan være kraftig nok til å påvirke de deler av hjernen assosiert med følelsesmessig smerte og på sikt hjelpe deg til å føle deg bedre.
– Bare det faktum at du gjør noe for deg selv og engasjerer deg i noe som gir deg håp, kan ha innflytelse, forteller Wager.
Les også:
Forskning: Styrketrening bra for eldre hjerner
Har funnet kur mot sosiale angstlidelser