Nye genmutasjoner knyttes til økt risiko for hjerne- og eggstokkreft

To studier viser at enkelte ganger er det gener og ikke livsstilsfaktorer som påvirker risiko for å utvikle kreft. Illustrasjonsfoto:
To studier viser at enkelte ganger er det gener og ikke livsstilsfaktorer som påvirker risiko for å utvikle kreft. Illustrasjonsfoto: Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

To studier viser at vi til dels er ofre for tilfeldigheter når det gjelder risiko for å utvikle visse kreftformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om studiene:

  • Den ene studien oppdaget 12 nye genmutasjoner som er knyttet til økt risiko for eggstokkkreft
  • Den andre studien oppdaget 13 nye mutasjoner som er knyttet til økt risiko for gliom, den vanligste formen for hjernekreft. Én av de genetiske mutasjonene økte risikoen for å utvikle glioblastom med 33 prosent, mens de øvrige økte risikoen med 15 prosent

Kilde: CNN

To ferske studier har oppdaget at gener spiller en viktig rolle når det gjelder risikoen for å utvikle eggstokk- og hjernekreft, melder CNN.

Forskerne bak studiene mener dette kan gjøre det enklere å forutsi pasienters risiko for å utvikle disse kreftformene.

I 2015 fikk 375 kvinner eggstokkreft. Det er dermed den sjette mest vanlige kreftformen blant kvinner i Norge, ifølge tall fra Kreftforeningen. Samme år fikk 937 mennesker i Norge kreft i hjerne- og sentralnervesystemet.

I et intervju med CNN forklarer, Peter Johnson, leder for klinisk forskning ved ved Institute of Cancer Research UK, at studiene viser at genmutasjoner kan øke risikoen for disse kreftformene.

– Vi er til dels ofre for tilfeldigheter, men det er likevel mye vi kan gjøre for å bedre oddsen for å utvikle kreft, forklarer Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det er flere kreftformer som rammer tilfeldig, altså at det ikke er kjent at livsstilsfaktorer påvirker risiko, som blant annet enkelte former for hjernekreft, samt eggstokkreft.

Les også: – 66 prosent av krefttilfeller skyldes uflaks

Fant 13 nye genmutasjoner

I forbindelse med den ene studien scannet forskere ved Institute of Cancer Research i Storbritannia genomet , altså alle genene til 30.000 personer med og uten gliom, som er en form for hjernesvulst.

De fant 13 nye genmutasjoner som de kunne knytte til økt risiko for å utvikle gliom-svulster. Forskerne oppdaget også at genmutasjonene spilte forskjellig inn på riskoen for å utvikle to ulike former for gliom: glioblastom og ikke-glioblastom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glioblastom er en aggressiv kreftform med en gjennomsnittlig overlevelse på 10 til 15 måneder etter diagnosen er stilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av mutasjonene forskerne oppdaget økte risikoen for å utvikle glioblastom med hele 19 prosent.

– Vi trenger nye måter å behandle hjernekreft på. Funn av nye genetiske mutasjoner kan gi oss viktige ledetråder om hvorfor og hvordan hjernesvulster oppstår, sier doktor Catherine Pickworth ved Institute of Cancer Research til CNN.

Les også: Kreft er ferd med å bli vanligste dødsårsak

– Interessante funn

Karoline Kuchenbaecker, forsker ved University of Cambridge, ledet studien om eggstokkreft.

– Vi vet at eggstokkreft til en viss grad er arvelig, sier hun til CNN.

Hun forklarer til CNN at det også er kjent at overvekt, svangerskap og prevensjon øker risikoen for å utvikle eggstokkreft.

Cambridge-forskerne scannet genene til 100.000 kvinner, både friske kvinner og kvinner som allerede var diagnostisert med eggstokkreft, samt kvinner som har genmutasjonene BRCA1 og BRCA2, som øker risikoen for å utvikle eggstokk- og brystkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kuchenbaecker var det allerede kjent at 23 mutasjoner førte til økt risiko for eggstokkreft, men studien avdekket ytterligere 12 genmutasjoner.

Doktor Justine Alford, talskvinne for Cancer Research UK, mener oppdagelsen av nye genmutasjoner er interessant, og at dette kan bidra til at det utvikles nye behandlinger mot sykdommen.

Overfor CNN påpeker hun at utsiktene for kvinner som diagnostiseres med eggstokkreft er dystre, og at det er et behov for nye måter å forebygge og behandle sykdommen på.

Les også: – Det var forferdelig å bestemme seg for å fjerne brystene