Forskere vil lage hjertevev av spinatblader

Forskerne ved Worcester Polytechnic Institute (WPI) i Massachusetts forklarer hvordan spinatbladene kan brukes til å lage menneskevev i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere bruker spinatblader til å lage menneskevev som kan frakte blod. Målet er å lage hjertevev som kan erstatte dødt vev etter hjerteinfarkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er større behov for organer og vev til transplantasjoner enn det som blir tilgjengelig fra donorer. Derfor har forskere i lengre tid jobbet med å dyrke frem ulike typer vev og til og med hele organer i laboratoriet.

En utfordring er å sørge for blodforsyning til cellene. Det er nemlig veldig vanskelig å bygge opp et effektivt nettverk av fine blodårer, særlig når det kommer til kapillærer som er de tynneste årene i kroppen.

Amerikanske forskere tester nå en ny metode der de vil benytte seg av eksisterende nettverk av årer i spinatblader. Resultatene så langt er publisert i tidsskriftet Biomaterials.

Forskere ved Worcester Polytechnic Institute (WPI) i Massachusetts i USA behandler spinatblader med et middel som fjerner alt cellematerialet fra bladet. Det som er igjen er strukturen som holder cellene på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan dyrke menneskeceller på den strukturen, sier professor Glenn Gaudette i en video fra WPI som du kan se i ruta over.

– Tanken er at vi har dette veldig tynne, flate vevet som allerede har et vaskulært nettverk på plass, slik at vi potensielt skal kunne bruke flere blader og skape hjertevev, sier forsker Joshua Gershlak.

Les også: Ny fransk lov gjør alle til potensielle organdonorer

Kan det brukes til å erstatte dødt hjertevev?

Håpet er at de skal kunne bruke dette årenettverket i spinatbladet til å sørge for at cellene som dyrkes på bladet får næringsstoffer og oksygen, forklarer professor Gaudette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer at hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt, ser man at deler av hjertevevet er dødt, altså er det deler av hjertet som ikke trekker seg sammen.

– Det vi prøver å gjøre er å dyrke hjertemuskel på disse bladene som så sikres en blodtilførsel via årenettverket som allerede er på plass. I teorien skal vi da kunne sy dette fast i hjertet for produsere en muskel som trekker seg sammen og som kan erstatte det døde vevet i hjertet, sier Gaudette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrket nytt øre på armen

– Lovende, men mye arbeid gjenstår

Så langt har resultatene av det lille antallet forsøk de har gjennomført i laboratoriet vært gode, ifølge Gershlak.

– Det ser ut som hjertecellene fester seg til spinatbladet og fortsetter å trekke seg sammen i en lang periode. De ser ut som og oppfører seg som vanlige hjerteceller når de er festet på bladet, sier han i videoen.

Det de har gjort så langt er bare å demonstrere at konseptet kan fungere, og forskerne jobber fortsatt med å finne ut hvordan de eventuelt skal kunne integrere det i levende menneskehjertevev.

– Veldig mye arbeid gjenstår, men så langt er dette veldig lovende, sier professor Gaudette.

Les også: Nytt øre ved hjelp av alger