Åpen for alle - alltid

Plager ved røykeslutt: Abstinens, hoste, vektøkning

GRATULERER: Røykeslutt er det beste du kan gjøre for helsa di. Nå må du være klar for 12 uker med overkommelig abstinens, host og andre plager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRATULERER: Røykeslutt er det beste du kan gjøre for helsa di. Nå må du være klar for 12 uker med overkommelig abstinens, host og andre plager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoste og vektøkning er bare noen av de plagene man kan oppleve etter røykeslutt. Heldigvis er disse bivirkningene etter røykeslutt bare midlertidige. Dette hjelper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man slutter å røyke bryter man både en fysisk og en psykologisk avhengighet, i tillegg til at man må kjempe mot mentale og fysiske vaner som kommer med røyking. Disse plagene kan variere fra røyker til røyker. Noen har alle, noen har ingen, de fleste har noen. De første 12 ukene er ofte de vanskeligste, både for kroppen som begynner å lege seg selv etter år med røyking, og for røykeren som må leve med og i kroppen som går igjennom store forandringer. Plagene er egentlig er symptomer på at kroppen omstiller seg - og du får en bedre helse.

Les dette og bli glad: Dette skjer med kroppen din når du slutter og røyke, etter en dag, en uke, en måned, et år...

Men det er ikke å stikke under en stol - røykeslutt gir noen midlertidige plager. Her er noen av plagene du kan oppleve, hvorfor du får dem, hva du kan forvente og eventuelt gjøre for å lindre plagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoste

Når man slutter å røyke, begynner kroppen arbeidet med å kvitte seg med giftstoffer og tjære som ligger i lungene. For å gjøre det dannes det mye slim rundt disse stoffene i luftveiene, og man kan føle et øket behov for å hoste. Hosten er ofte produktiv med større mengder slim enn man er vant til. I tillegg begynner de små hårene i luftveiene, kalt flimmerhår (cilia), å bevege seg bedre enn da du røykte. Flimmerhårene fungerer som lungenes renovatører, de får opp slimet og urenhetene fra lungene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å drikke mye vann, og det kan også hjelpe å ha en luftfukter. Hvis man hoster opp blod, eller den økete hosten varer mer enn en måned, bør man ta kontakt med lege.

Les mer : Bronkitt, når du hoster så du ikke får sove om natta

Treg mave, forstoppelse

Tobakk og nikotin kan påvirke tarmene til å bli mere aktive, og når man slutter å røyke kan man bli mer konstipert (treg i magen, forstoppet) i en kort periode. Dette kan hjelpe: Spis mat med mye fiber og drikk rikelig med vann. Mosjon får også magen i gang. Man kan bruke avføringsmidler fra apoteket hvis dette er et problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angst

Mange som røyker vet ikke en gang at de har et angstproblem inntil de slutter å røyke. Røyking kan redusere angst ved å tilfredsstille kroppens behov for nikotin i form av en dose når man tar seg en røyk eller et annet nikotin produkt. For noen kan angstproblematikken bli stor nok til at de trenger midlertidig hjelp fra sin lege med angstreduserende midler.

Sug etter røyk

Fordi røyking er en avhengighetsprosess, kan man få sterke abstinensfølelser, eller sug etter å ta seg en sigarett igjen. Jo flere ganger man kan nekte seg selv en sigarett, jo lettere blir det fordi det er nevrologisk baner som må forandres etter år med avhengighet. Dette er vanskelig, og det finnes i dag medisiner legen din kan gi deg hvis dette er et problem.

Legen svarer: - Vi tåler faktisk nikotinabstinens!

Konsentrasjonvansker

Mange finner det vanskelig å konsentrere seg fordi det er så mange fysiske og psykologiske plager assosiert med å slutte å røyke. Hvis du kan ta en uke fri fra jobben når du skal slutte, kan det være et godt alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Depresjon

Mange føler seg deprimert eller triste når de slutter å røyke. Dette er en vanlig del av abstinens og avrusning, og vi har også sett at serotonin nivå i hjernen faller dramatisk når man slutter å røyke. Serotonin er en nevrotransmitter, et stoff i hjernen, som hjelper oss å holde humøret oppe, blant annet. Hvis dette pågår mer enn et par uker, eller blir verre og verre, er det best å gå til lege og få hjelp med dette i form av medisiner mens du er i akuttfasen av å slutte.

Les mer : Antidepressiva kan brukes i behandling for røykeslutt

Hodepine

Mange får hodepine, og vi tror at dette kan ha med at serotoninnivåene som faller. Det er viktig å sove regelmessig, drikke mye vann, og ta paracetamol eller ibuprofen hvis det trengs.

Søvnløshet

Mange som røyker drikker også kaffe. Nikotin og andre kjemikalier i sigaretter kan øke utskillingen av koffein, slik at de som røyker ikke føler effekten av koffein i kaffe like mye som ikke-røykere. Når man slutter å røyke virker en kopp kaffe mer stimulerende enn den har gjort før. Det kan derfor være viktig å redusere inntaket av koffein, og å legge til seg gode søvnvaner, hvis man begynner å slite med søvnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irritabilitet, tretthet og rastløshet - på grunn av abstinens

Disse symptomene kommer også ofte, og det skyldes både at kroppen må lære seg til å leve uten nikotin og alle de andre stoffene i sigaretter. Dette er abstinens, og at man gjennomgår en avrusning. Det er viktig å være tålmodig med seg selv, og finne andre avslappende aktiviteter som kan hjelpe, i tillegg til å få en god natts søvn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer : De beste metodene for røykeslutt

Følsomhet for lukter

Fordi nervene i nesen som hjelper deg å lukte blir ødelagt av røyking, kan røykere ofte ikke lukte like mange ting som ikke-røykere. Når man slutter å røyke, repareres disse nervene, og det kan virke som om man plutselig er omringet av en masse sterke lukter, enten fra bensin når man fyller opp bilen, matlaging, eller andre ting. For noen er dette ubehagelig, men for de fleste er det veldig deilig å kunne lukte en blomst, en parfyme eller en god kopp kaffe igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedsatt puls

Røyking øker pulsen, så så tidlig som to timer etter ens siste sigarett kan pulsen falle. Det kan kjennes rart ut, men så lenge pulsen er innenfor normale rammer, er dette et tegn på at kroppen er i ferd med å bli friskere.

Les mer : Hva er normal puls?

Sår hals

Alt slimet og urenhetene fra lungene som dukker opp når man slutter å røyke, må opp og ut. Mange får litt sår hals av alt de hoster opp, og man kan kjenne seg som om man er forkjølet eller har en rennende nese. Det går fint å gå til lege eller på apoteket og få medisiner som kan hjelpe, som for eksempel halsdrops eller nesespray.

Går opp i vekt

Mange som slutter å røyke legger på seg. Dette skyldes blant annet at nikotin gjør at vi utskiller sukker i blodet, noe som igjen gjør at røykere ofte er mindre sultne eller spiser mindre enn ikke-røykere. Når vi slutter å røyke, kan vi ofte føle oss mye mer sultne og vi spiser mer enn vi gjorde da vi røykte. Det er derfor viktig å være observant på dette når du slutter å røyke.

Les mer : Slik unngår du vektoppgang ved røykeslutt.

Kilder: CDC, American Cancer Society, NHS, NHI, Smokefree

Artikkelen ble først publisert på Lommelegen.no. Artikkelforfatter Nina Bryhn er lege/indremedisiner.