Norsk studie: Svineinfluensavaksine ga økt risiko for narkolepsi

I Norge fikk 2,2 millioner nordmenn vaksinen Pandemrix under svineinfluensapandemien i 2009/2010. Rundt 700.000 av disse var barn og unge under 30 år. En norsk studie bekrefter at barn og unge som ble vaksinert, hadde økt risiko for å få narkolepsi.
I Norge fikk 2,2 millioner nordmenn vaksinen Pandemrix under svineinfluensapandemien i 2009/2010. Rundt 700.000 av disse var barn og unge under 30 år. En norsk studie bekrefter at barn og unge som ble vaksinert, hadde økt risiko for å få narkolepsi. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksinering med Pandemrix under svineinfluensapandemien ga fem ganger økt risiko for å få sovesyke økte blant barn og unge, konkluderer Folkehelseinstituttet etter ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Narkolepsi

Narkolepsi er en kronisk nevrologisk lidelse som rammer sentralnervesystemet og forstyrrer søvnmønsteret.

Derfor kan en del personer med ukontrollert narkolepsi plutselig sovne mens de spiser eller kjører bil, til tross for at de ønsker å være våkne.

Uimotståelig søvntrang på dagtid er vanligvis det første symptomet på narkolepsi. Søvnanfallene hos barn varer som regel lenger enn hos voksne. Hos noen pasienter kan man se varierende tretthet avbrutt av søvnperioder i løpet av dagen. Barna er søvnige på skolen og kan, når de kommer hjem, sove i to-tre timer uten å være uthvilt.

​Noen ganger kan en forvirringstilstand med trekk av søvndrukkenhet sees. Kronisk tretthet kan gjøre barn uoppmerksomme på skolen og kan bli hengende etter faglig. Hos noen barn kan rastløshet og hyperaktivitet maskere eller skjule trettheten og føre til adferdsvansker.

Kilde: Helsenorge.no

Under pandemien som brøt ut i 2009, fikk om lag 30 millioner europeere vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa. I Norge fikk 2,2 millioner nordmenn vaksinen, rundt 700.000 av disse var barn og unge under 30 år.

Høsten 2010 kom meldinger om flere tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi blant barn og unge som hadde fått vaksinen i Sverige og Finland. Etter hvert kom også slike meldinger fra Norge.

I 2013 kom en stor europeisk studie som bekreftet at flere hadde fått narkolepsi i land der vaksinen Pandemrix ble mye brukt under svineinfluensapandemien.

Forskere ved Folkehelseinstituttet har undersøkt sammenhengen mellom vaksinasjon med Pandemrix og utvikling av narkolepsi hos 1,6 millioner barn og unge under 30 år i Norge.

Les også: Nok en studie avkrefter at MMR-vaksine kan gi autisme

– Fem ganger økt risiko

Fra pandemien startet i oktober 2009 til og med utgangen av 2012 ble narkolepsi bekreftet hos 72 pasienter i alderen 5-26 år. Gjennomsnittsalder ved symptomstart var 12 år. 56 av pasientene var vaksinerte og 16 var uvaksinerte. Det betyr at uvaksinerte personer også hadde risiko for å utvikle narkolepsi. Gjennomsnittlig tid fra vaksinasjon eller influensa til symptomer på narkolepsi var åtte måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sammenhengen mellom vaksinasjon og narkolepsi var som forventet sterk. Etter tre års oppfølging var risikoen for narkolepsi om lag fem ganger høyere for vaksinerte enn for ikke-vaksinerte. Denne sammenhengen er godt kjent fra før, og bekreftes altså i vår undersøkelse, sier Lill Trogstad, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Sykdomsutbrudd som kunne vært forebygget med vaksinering

Økt risiko etter influensasykdom

I tillegg har forskerne sett på sammenhengen mellom influensa og narkolepsi. I underkant av 60.000 (3,6 prosent) i denne aldersgruppen ble registrert med influensasykdom hos lege under pandemien, men de fleste som ble syke under pandemien oppsøkte ikke lege. Studier i Norge har imidlertid beregnet at om lag 30 prosent av befolkningen ble smittet.

Dataene viser i tillegg at barn og unge i all hovedsak ble vaksinert etter at influensapandemien nådde toppen. Det betyr at mange som ble vaksinert også hadde influensa, ifølge Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De begrensede opplysningene om influensasykdom bidrar til stor usikkerhet i beregningene når vi skal studere en så sjelden sykdom som narkolepsi. Men det var en svak, statistisk signifikant sammenheng mellom influensa og økt risiko for narkolepsi i løpet av de første seks månedene etter infeksjon. Det kan ikke utelukkes at influensasykdom samtidig med vaksinasjon kan øke risikoen for narkolepsi, men vi kan ikke konkludere ut fra våre data, understreker Trogstad i meldingen.

En økt forekomst av narkolepsi etter influensapandemien ble sett også i land som i liten grad vaksinerte, blant annet i Kina og Danmark.

Se også: Filmet sitt eget narkolepsi-anfall

Omstridt vaksine

Smittevernekspert Preben Aavitsland var ansvarlig for Folkehelseinstituttets overvåking av smittsomme sykdommer da det nye viruset brøt ut i 2009. Aavitsland har tidligere omtalt det høye antallet alvorlige bivirkninger etter vaksinering med Pandemrix som en katastrofe:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pandemrix-vaksinen mot det nye svineinfluensaviruset som smittet verden rundt i 2009, viste seg å bli den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, uttalte smitteverneksperten til NRK.

Under et kurs for journalister tidligere denne uken uttalte direktør Camilla Stoltenberg at Folkehelseinstituttet fikk mye kritikk for ikke å være åpne om prosessen og usikkerheten rundt beslutningen om å tilby vaksinen til hele befolkningen. Hun sa videre at det nok hadde vært mer åpenhet i dag.