Studie: Sex med partner gir 48 timer «etterglød»

En studie med drøyt 200 nygifte, unge par antyder at følelsen av seksuell tilfredsstilllelse holder seg høy i to døgn etter selve akten. Illustrasjonsfoto: Colorubox.com
En studie med drøyt 200 nygifte, unge par antyder at følelsen av seksuell tilfredsstilllelse holder seg høy i to døgn etter selve akten. Illustrasjonsfoto: Colorubox.com

– Den seksuelle tilfredsstillelsen er forhøyet i 48 timer etter sex, sier forsker bak ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Florida State University hadde en teori om at fordi voksne ikke nødvendigvis har sex hver dag, så gir sex en seksuell tilfredsstillelse som varer en tid og bidrar til å opprettholde båndet mellom partnerne og gjør dem mer tilfreds i parforholdet.

For å teste hypotesen undersøkte de data fra to studier, en med 96 nygifte par og en annen med 118 nygifte par. Alle parene hadde fylt inn en dagbok i 14 dager, som del av en større studie.

– Vår forskning viser at seksuell tilfredsstillelse holder seg forhøyet i 48 timer etter sex. Og folk med en sterkere seksuell «etterglød», altså folk som rapporterer en høyere seksuell tilfredsstillelse 48 timer etter sex, rapporterer høyere nivå av tilfredshet med parforholdet flere måneder senere, sier forsker Andrea Meltzer, som er hovedforfatter av studien, i en pressemelding.

Les også: Dette er vendepunktet i alle parforhold

– Bidrar til å opprettholde båndet

Hver kveld før de la seg skulle de nygifte hver for seg rapportere hvorvidt de hadde sex med partneren den dagen. Uavhengig av svaret, ble de også bedt om å rangere, på en skala fra en til syv, hvor seksuelt tilfredsstilte de følte seg.

Partene ble også bedt om å gjøre en vurdering av hvor tilfredse de var med partneren, med forholdet og med ekteskapet sitt ved oppstart av studien og under en oppfølging fire til seks måneder senere.

I gjennomsnitt rapporterte parene at de hadde sex 4 av de 14 dagene i studien pågikk, men det var stor variasjon mellom deltagerne.

Totalt sett gikk deltagernes tilfredshet med ekteskapet ned i løpet av perioden på fire til seks måneder. Men deltagerne som hadde rapportert om relativt høy positiv effekt av sex 48 timer etter selve akten, så ut til å være mer tilfreds enn andre.

– Studien er viktig fordi den støtter annen forskning som antyder at sex bidrar til å opprettholde båndet mellom partene i et par, sier Meltzer i pressemeldingen.

Les også: – Eldre har mer og bedre sex enn før

Alle var unge

Studien har noen viktige begrensninger. Alle deltagerne i den lille studien var unge, i midten av 20-årene, og nesten alle var heteroseksuelle. Man kan verken trekke noen sikre konklusjoner eller generalisere på bakgrunn av denne studien.

Videre forskning bør undersøke om man finner en tilsvarende «etterglød» etter sex blant eldre par og homofile og lesbiske par, understreker forskerne ifølge The Telegraph.

Studien er publisert i tidsskriftet Psychological Science.

Les også: Forskning: Menn og kvinner har oftest sexpartnere på sin egen alder

Personvernpolicy