Forskning: Prøve fra nesen kan avdekke lungekreft

<p>Røykere og tidligere røykere som er i risikosonen, kan i dag få CT-undersøkelse som kan påvise unormalt vev i lungene. Men slikt vev kan skyldes både infeksjoner og kreft. Forskere bak ny studie håper prøver fra pasientens nese kan hjelpe til å avgjøre om funnene er kreft eller ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Røykere og tidligere røykere som er i risikosonen, kan i dag få CT-undersøkelse som kan påvise unormalt vev i lungene. Men slikt vev kan skyldes både infeksjoner og kreft. Forskere bak ny studie håper prøver fra pasientens nese kan hjelpe til å avgjøre om funnene er kreft eller ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forskere har klart å påvise forandringer knyttet til lungekreft i prøver fra neseslimhinnen. Håper metoden kan bli en enklere måte å stille diagnosen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lungekreft:

Det skilles hovedsakelig mellom to typer lungekreft: småcellet og ikke-småcellet. Ikke-småcellet lungekreft har i tillegg flere undergrupper.

Symptomer

Symptomene på lungekreft varierer fra person til person og er avhengig av hvor svulsten sitter og svulstens størrelse.

De mest vanlige symptomene er:

  • hoste
  • kortpustethet
  • blod i spyttet
  • gjentagende luftveisinfeksjoner
  • smerter i brystet
  • smerter mellom skulderblader

Årsaker

Lungekreft er en av få kreftformer hvor hovedårsaken til sykdomsutviklingen er kjent.

Forskning viser tydelig at røyking er årsak til de aller fleste tilfellene.

Andre risikofaktorer

Sammenlignet med røyking gir disse faktorene en mye mindre risikoøkning, men de er likevel viktig å kjenne til.

Arvelighet

Lungekreft har ikke tidligere vært regnet blant kreftsykdommer som er arvelig betinget . Nyere forskning har identifisert noen gener eller genvarianter som har betydning også for utvikling av lungekreft. Disse genvariantene har likevel en svært liten betydning for den endelige risikoen for lungekreft.

Behandling

Det som avgjør behandlingsform er hvilket stadium sykdommen er i, om krefttypen er småcellet eller ikke-småcellet, pasientens alder, allmenntilstand og om pasienten har andre sykdommer.

Kilde: Helsenorge.no / Kreftforeningen

Det er forskere ved Boston University School of Medicine som har funnet pålitelige spor av lungekreft i nesegangen til personer med sykdommen, melder Forskning.no.

Nå håper de å lage en test som leger enkelt kan utføre på pasienter i risikosonen, og at dette kan bidra til at lungekreft kan avdekkes på et tidligere tidspunkt for langt flere.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

Dagens tester innebærer risiko

Røyking er den viktigste risikofaktoren for lungekreft. Røykere og tidligere røykere som er i risikosonen, kan i dag få CT-undersøkelse som kan påvise unormalt vev i lungene. Men slikt vev kan skyldes både infeksjoner og kreft. For å avdekke om det er en ondartet svulst må legene hente ut en bit fra lungen, såkalt lungebiopsi, noe som innebærer en viss risiko for pasienten.

Forskerne bak den nye studien håper mange som ikke har sykdommen, skal slippe slike tester, og har derfor lett etter biologiske spor som gjør det enklere å stille en lungekreftdiagnose.

Fant spor i neseslimhinnen

I 2015 fant fant forskergruppen en biomarkør; et spesielt genuttrykk i epitelcellene i lungene som er tegn på lungekreft.

– Fordi genutrykkene i lungene og nesen påvirkes på lignende vis av å utsettes for sigarettrøyk, forsøkte vi å finne ut om dette genutrykket som kan knyttes til lungekreft, også kan påvises i den mer tilgjengelige neseslimhinnen, forklarer en av forskerne bak studien, medisinprofessor Avrum Spira, i en pressemelding.

Forskerne undersøkte mer enn 550 prøver fra nesene til røykere og tidligere røykere med unormalt vev i lungene, som var i ferd med å utredes på vanlig vis. De fant ut at også slike prøver kan avsløre skader på cellene som er koblet til lungekreft.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

– Vi trenger nye metoder

– Dette er en interessant studie som er basert på tanken om at sigarettrøyking skader hele luftveien, inkludert munnen og nesen. Den ser på hvorvidt celler i nesen kan hjelpe til å slå fast lungekreftrisikoen hos pasienter som har fått en CT-scan, sier professor Samuel Janes, som er ekspert på lungekreft ved Cancer Research UK, i en melding på deres nettsider.

Mens om lag en av fem CT-skanner av lungene avdekker funn som kan være kreft, viser det seg at bare om lag 25 prosent av disse funnene faktisk er kreft.

– Forskerne håper deres tilnærming kan bidra til å avgjøre hvilke av funnene som faktisk er kreft. Vi trenger nye metoder for å avdekke dette, så vi kan redusere antallet potensielt skadelige tester som lungebiopsier og mer bildediagnostikk, som betyr mer stråling, fortsetter professor Janes, som ikke har vært involvert i studien.

Tar flest liv

Lungekreft er den tredje største kreftformen både blant kvinner og menn i Norge, med totalt 3035 nye tilfeller i 2015, viser rapporten Cancer in Norway 2015 fra Kreftregisteret. Av disse var 1564 menn og 1471 kvinner.

Lungekreft som ofte oppdages sent, er også den kreftformen som tar flest liv i Norge. I 2015 døde 2965 personer av sykdommen.

Les også: Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy