Meny

Forgiftning med paracetamol øker blant unge jenter

FOTO: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet får stadig flere henvendelser om selvpåførte paracetamolforgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

I fjor hadde Giftinformasjonen totalt 1.667 henvendelser der paracetamol ble registrert som hovedvirkestoff. Det betyr at paracetamol er det eneste som er tatt, eller at det er vurdert som det mest problematiske virkestoffet ved blandingsforgiftninger.

– Godt over 200 henvendelser gjaldt unge jenter, og tallene øker fra år til år. I 170 tilfeller ble det i fjor anbefalt å oppsøke sykehus. Dette syns vi gir grunn til bekymring, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Legens råd:  Noen ganger er det greit å ta en paracet og gå på jobben

Henvendelser om paracetamol hos ungdom mellom 10 og 19 år dreier seg i stor grad om selvpåførte forgiftninger – det vil si at det er tatt i hensikt å skade seg eller som rop om hjelp. I 2016 var dette årsaken i 75 prosent av henvendelsene i denne aldersgruppen – og antallet har steget kraftig i løpet av de siste årene.

Jenter er sterkt overrepresentert i ungdomsgruppen ved selvpåførte forgiftninger med paracetamol. I fjor hadde Giftinformasjonen over åtte ganger så mange henvendelser om selvpåførte forgiftninger med paracetamol hos jenter som hos gutter.

Les også:

Ikke bland bakrus og smertestillende

Litt for mye paracet kan være skadelig over tid

Helse og livsstil
Populært