Studie: Økt risiko for diabetes type 2 hos snusbrukere

– ØKT RISIKO: Svenske forskere finner en økt risiko for diabetes type 2 hos snusbrukere, som er omtrent like stor som hos røykere.
– ØKT RISIKO: Svenske forskere finner en økt risiko for diabetes type 2 hos snusbrukere, som er omtrent like stor som hos røykere. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske forskere har funnet en sammenheng mellom snusing og økt risiko for diabetes type 2. – Bekrefter det vi har sett antydet tidligere, sier fagdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til røyking, har snusbruken blant nordmenn steget de senere årene.

Over en halv million mennesker i Norge bruker nå snus daglig eller av og til, ifølge Folkehelseinstituttet. Helseminister Bent Høie kalte det under et seminar nylig en dyster utvikling, og sa at man har en stor jobb å gjøre når det kommer til snus.

Diabetes type 2, som de senere årene har hatt en eksplosiv utvikling og er den formen for diabetes som rammer flest i Norge, er en livsstilssykdom som skyldes dels nedsatt insulinproduksjon, dels at insulinet virker for dårlig.

Overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste risikofaktorene.

Nå viser en ny studie fra Sverige, som er publisert i tidsskriftet Journal of Internal Medicine , at snusing også kan være en risikofaktor, melder Forskning.no.

Les også: LADA forveksles lett med diabetes type 2

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyt forbruk er en risikofaktor

Basert på data fra fem ulike studier, fulgte forskerne totalt 54.500 menn gjennom 23 år, fra 1990 til 2013. I den perioden ble 2441 av dem rammet av diabetes type 2.

Ved å sammenligne snusbrukerne med deltagere som aldri har røykt eller snust, har forskerne så beregnet risikoen for å få diabetes som følge av snusbruk.

Resultatene viste at de som snuste en boks per dag fikk 70 prosent høyere risiko, mens de med noe lavere forbruk, på 5-6 bokser per uke, hadde 40 prosent økning i risiko for å få diabetes 2 sammenlignet med dem som ikke snuste eller røyket. Ingen økt risiko ble sett hos de som hadde sluttet å bruke snus, skriver Forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Funnene våre indikerer at høyt forbruk av snus er en risikofaktor for type 2-diabetes. Risikoen var lignende den man ser hos røykere, noe som tyder på at røykere ikke reduserer risikoen for diabetes type 2 ved å bytte til snus. Resultatene støtter også inntrykket av at nikotin øker risikoen for type 2-diabetes, konkluderer forskerne i Journal of Internal Medicine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

– Interessant

Fagdirektør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet mener den svenske studien er interessant:

– Den bekrefter det vi har sett antydet tidligere, og som vi nevnte i vår helserisikovurdering av snus i 2014, sier han til Forskning.no.

Forsker Sofia Carlsson, ved Institutt for miljømedisin ved Karolinska institutet, forklarer til Forskning.se at de ikke kunne inkludere kvinner i denne studien fordi snus har vært mindre brukt av kvinner. Hun sier snus som risikofaktor for diabetes hos kvinner vil være et viktig spørsmål fremover.

– Mindre farlig enn røyking

Overlege Tom Grimsrud i Kreftregisteret er en av dem som tidligere har ropt varsku om den økende bruken av snus.

– Selv om snus ikke er like farlig som røyking på alle måter, er det grunn til å merke seg de farene som vi faktisk vet noe om, uttalte han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS har ved flere anledninger tatt til orde for at myndighetene bør informere om fordelene ved snus, sammenlignet med røyk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er hevet over enhver tvil at snus er langt mindre farlig enn røyking, det er vitenskapelig konsensus om det. Så er jo spørsmålet om man skal anbefale snus som substitutt, har Lund uttalt til ABC Nyheter.

– Jeg er enig i at man ikke skal gjøre det på generelt grunnlag, men vi har forsøkt å si at man kan opplyse de uhelbredelige nikotinistene, som ikke klarer å slutte på annen måte, om at snus er et mindre farlig alternativ til røyking, fortsatte han.

Les mer: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

En studie fra NTNU, som ble publisert i fjor, fant at snus har større skadevirkninger på blodårene enn tidligere antatt.

Les saken: – Snus farligere enn tidligere kjent