Studie: – Mye lakris under svangerskapet kan skade barnet
Mors lakrisspising kan ha langsiktig negativ effekt på fosteret, ifølge finsk forskning. I Finland er lakris på listen over mat som ikke er anbefalt gravide.
Det har lenge vært mistenkt at lakris i store mengder under svangerskapet, kan virke negativt på barnet i magen.
Finske forskere har undersøkt ulike sider av saken. Allerede i 2001 publiserte de en studie som koblet høyt inntak av lakris i svangerskapet med tidlig fødsel.
I 2009 kom en studie som viste at åtte år gamle barn av kvinner som hadde spist mye lakris mens de var gravide, hadde mer atferdsproblemer og gjorde det dårligere på tester av blant annet hukommelse og ordforråd enn andre barn.
I en ny studie har finske forskere sett på sammenhengen mellom mors lakrisspising og kognitive evner hos deres barn når de når tenårene. Også denne studien, som er publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology, finner sammenheng mellom stort inntak av lakris i svangerskapet og dårligere prestasjon hos barna i ulike tester, melder Forskning.no.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: - Mye fet mat kan skade fosteret
Dårligere kognitive evner og hukommelse
Forskere ved Universitetet i Helsinki, det finske Instituttet for helse og velferd og Helsinki og Nylands sykehusdistrikt har sammenlignet 378 barn de var rundt 13 år. Tenåringer av mødre som spiste store mengder lakris mens de var gravide, ble sammenlignet med barn av mødre som spiste lite eller ikke noe lakris, ifølge en pressemelding.
Forskerne fant at barn av mødrene som spiste mye lakris under graviditeten, presterte dårligere enn andre i kognitive tester utført av psykologer. Forskjellene tilsvarte to til syv poeng på en IQ-skala. Barna gjorde det også dårligere da de skulle løse oppgaver som målte hukommelse.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge opplysninger hentet inn fra foreldrene, hadde lakrisbarna også flere ADHD-lignende atferdsproblemer enn de andre barna.
Og hos jenter så forskerne også at puberteten startet tidligere, dersom mor hadde spist mye lakris.
Artikkelen fortsetter under annonsenGlycyrrhizin er det naturlige søtstoffet i lakris. I den ferske studien ble et stort inntak definert som 500 milligram glycyrrhizin eller mer i uken, tilsvarende 250 gram lakris, mens lite lakris var definert som mindre enn 249 milligram glycyrrhizin i uken,
Grensen for hva som er trygt inntak under svangerskapet er ukjent, skriver forskerne.
Les også: – Færre tegn på ADHD hos barn dersom mor tar D-vitamin som gravid
Finnene advarer gravide
Siden januar i fjor har lakris vært på listen over mat som ikke er anbefalt til gravide kvinner i Finland. Små menger er imidlertid greit, ifølge de finske rådene.
I norske kostråd til gravide er lakris ikke nevnt. Henriette Øien, avdelingsdirektør for ernæring og forebyggende helse i Helsedirektoratet, forklarer at det er mange matvarer de kunne advart mot stort inntak av, men at de i stedet anbefaler gravide å spise variert og begrense inntak av sukkerholdig mat og drikke.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi kjenner til den tidligere studien fra Finland, men vi kan ikke basere våre anbefalinger bare på én studie. Når det nå kommer en ny studie som går på samme tema, er dette interessant å sjekke nærmere når vi skal revidere retningslinjene, sier Øien til Forskning.no.