Så gnidde vi hodebunnen inn med salt ...

VOKSER FRITT: Ifølge ekspertene vil salt kunne fjerne collagenlaget i hodebunnen og tillate hårene å vokse fritt. FOTO: Hanna Sundquist
VOKSER FRITT: Ifølge ekspertene vil salt kunne fjerne collagenlaget i hodebunnen og tillate hårene å vokse fritt. FOTO: Hanna Sundquist

Kan gjøre underverker for håret ditt!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen er sluket fylt opp med hårstrå etter dusjen. Akk så plagsomt og frustrerende det er å miste hår – hår du mest sannsynlig har brukt lang tid på å spare ut . Heldigvis er redningen nærmere enn du tror. Salt skal visstnok være rene vidunderingrediensen for manken. Ja, vi vet at saltvansspray kan gi oss en fyldig beach-look, men dette trikset går imidlertid ut på å strø vanlig salt i hodebunnen.

Anbefalingen ble først publiser her. Som en avslutning på hårvasken skal man massere hodebunnen med salt før det skylles av igjen. Kan det virkelig funke? I tillegg til å teste trikset selv, har Klikk Mote snakket med to kompetente håreksperter.

Testingen hjemme på badet virket merkelig og klønete til å begynne med. Tanken på å strø saltet som jeg vanligvis bruker i maten i håret virket feil, men etter å ha fordelt saltet i hodebunnen og gitt meg selv en skikkelig digg massasje, ga det en følelse av peeling og velbehag. Til tross for at undertegnede ikke er særlig plaget med hårtap, må det innrømmes at håret føltes hakket med fluffy og fyldig etter denne interessante (og billige!) behandlingen.

Bidrar til en sunnere hodebunn

- Salt inneholder en rekke mineraler som er godt for oss. I tillegg til de gode mineralene vil salt styrke vevet og virke exfolierende på huden. På den måten kan saltet fjerne døde hudceller, som for eksempel flass og tørr hodebunn, som samler seg opp i hodebunnen.

Les også: 5 myter og fakta om håravfall

Det sier Ingunn Marie Roel, daglig leder for Norsk Frisørskole i Trondheim. Hun forklarer videre hvorfor salt kan virke tilfredsstillende på hodebunnen.

- Hvis du ikke får fjernet en samling av døde hudceller i hodebunnen, vil det virke hemmende på hårveksten. Når du exfolierer hodebunnen med salt, eller annen peeling for den saks skyld, vil det stimulere blodsirkulasjonen slik at hvert hårstrå får friskt, nytt blod til seg, sier hun og legger til:

- Avfallsstoffene som samler seg opp rundt hårsekken vil også fjernes. Dermed er det lettere for nye hår å vokse ut.

Daglig leder ved frisørsalongen Studio Alf Frogner, Lisette Berg, er enig i at salt kan ha gunstig effekt på hodebunnen.

- Salt kan virke rensende, så man skal ikke se bort ifra at det klarer å rense bort collagenlaget som kan hindre nye hårstrå å vokse ut, sier hun.

Hårstrået trenger luft

Det er ikke noe å legge skjul på – hårtap kan være skjemmende, både for kvinner og menn. Er det noe annet man kan gjøre for å unngå hårtap?

- Det finnes en rekke produkter på markedet i dag som skal hjelpe. Min erfaring er at det er veldig individuelt hva som funker på hvem, så her gjelder det å prøve seg frem, i tillegg til å få anbefalinger fra frisøren din, sier Roel.

Det viktigste er imidlertid å ikke ”kvele” hårstrået.

- Det er viktig at hodebunnen holdes ren og fri for produkter som vil legge seg som en hinne og hindre at håret får vokst ut. Massasje for å få opp blodsirkulasjonen slik at håret får friskt blod og slik at avfallsstoffer blir transportert bort er også å anbefale, råder Roel.

Les også: Derfor mister menn håret

Kollagenlaget hindrer vekst

Berg sier at årsakene til hårtapet kan være mange.

- Stress, sykdom, medisiner, temperaturforandringer og genetikk kan påvirke håret vårt. Felles for alle disse årsakene er at det danner seg et hardt kollagenlag rundt hårsekken og stenger for næring. Hårstråene vil da falle ut, og de hårstråene som fortsatt klarer å vokse gjennom dette laget vil bli vesentlig svakere og tynnere, sier hun og legger til:

- Salt vil da kunne fjerne dette laget og tillate hårene å vokse fritt.

Hun understreker imidlertid å tenke på det generelle saltopptaket i kroppen.

- Husk at huden også tar opp salt. Det er ikke bra å få i seg for mye av det når det ofte er mye salt i maten vi spiser. Da finnes det egne, tilpassede produkter mot hårtap som er uten parabener, sulfater og parfyme, sier hun.

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Personvernpolicy