Spiseforstyrrelser i voksen alder:– Viktig å få frem at mange voksne sliter med spiseforstyrrelser

Psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Marianne Hatle anslår at 20-25 prosent av pasientene hennes er i aldersgruppen fra slutten av 20-årene opp til 50-årene.
Psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Marianne Hatle anslår at 20-25 prosent av pasientene hennes er i aldersgruppen fra slutten av 20-årene opp til 50-årene. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiseforstyrrelser er ikke uvanlig blant kvinner i 40- og 50-årene, ifølge ny forskning. – Jeg hjelper mange kvinner i den alderen, sier psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Marianne Hatle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det forskjeller i behandlingen av ungdom og voksne med spiseforstyrrelser?

Når det gjelder anoreksi er det noe forskjell i behandling hos ungdommer og voksne, forklarer Hatle.

– Hos ungdommene er det en mer familiebasert terapi. Der er ofte den som er syk ikke nødvendigvis så motivert, så man involverer familien, sier lege og psykiater Marianne Hatle.

– Hos eldre må den som er syk være motivert selv. Familien er fortsatt en viktig støtte og kan hjelpe vedkommende å oppsøke behandling, men selve behandlingen er individuell, fortsetter hun.

Ved bulimi er det samme behandlingsmodell hos voksne og unge, men også her kan familien hjelpe til mer hos de unge, forklarer Hatle.

– Voksne som er syke holder det ofte holder skjult for kjæreste eller ektemann og familie gjennom mange år, så det er viktig at de rundt må få vite om lidelsen og hvordan de kan hjelpe, sier hun.

Rundt tre prosent av kvinner i 40- og 50-årene lider av spiseforstyrrelser, ifølge en ny britisk studie.

– Studien vår viser at spiseforstyrrelser ikke bare er begrenset til de tidlige tiårene av livet, og at spiseforstyrrelser, både kronisk og nylig oppstått, er et problem blant middelaldrende kvinner, sier hovedforfatter doktor Nadia Micali ved Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York and University College London i en pressemelding.

Forskerne tok utgangspunkt i deltagerne i befolkningsundersøkelsen Avon Longitudinal Study of Parents and Children som ble startet opp blant gravide kvinner på 1990-tallet. De rekrutterte drøyt 5300 kvinner som nå var i 40- eller 50-årene, som ble fulgt opp når det gjaldt spiseforstyrrelser. De måtte fylle inn et spørreskjema. Så ble en gruppe som hadde hatt spiseforstyrrelser og en like stor gruppe som ikke hadde hatt spiseforstyrrelser, kalt inn til et diagnostisk oppfølgingsintervju.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 15 prosent av kvinnene som deltok i studien, rapporterte at de hadde hatt en spiseforstyrrelse i løpet av livet. 3,6 prosent rapporterte at de hadde slitt med spiseforstyrrelser i løpet av de siste 12 månedene.

Studien ble publisert denne uken i tidsskriftet BMC Medicine.

Hilde Elise Oustorp (48): – Å be om hjelp er det beste jeg har gjort for meg selv og familien

– Viktig studie

Psykiater Agnes Ayton, som er nestleder ved fakultetet for spiseforstyrrelser ved Royal College of Psychiatrists i England, mener studien er viktig og godt gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Studien viser at andelen av kvinner i middelalderen som har spiseforstyrrelser er høyere enn man har trodd. Tallene er overraskende, ettersom tidligere forskning har hatt ungdom og yngre voksne i fokus. Men resultatene er likevel ikke helt uventet, for tidligere befolkningsbaserte undersøkelser har vist at en stor andel av pasientene med spiseforstyrrelser aldri oppsøker hjelp, sier Ayton ifølge Science MediaCenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener imidlertid det er en svakhet at studien ikke inkluderer enda eldre kvinner, fordi slike lidelser også kan forekomme i aldersgruppen over 60 år.

Også lege og psykiatrispesialist Marianne Hatle, som driver Spiseforstyrrelsesklinikken på Lysaker, mener studien er viktig og god.

Hun er imidlertid ikke overrasket over at det er en del kvinner i 40- og 50-årene som lider av spiseforstyrrelser.

– For meg er ikke dette noen stor overraskelse, det er noe jeg ser i min praksis. Jeg hjelper mange kvinner i den alderen, sier hun til ABC Nyheter.

Hatle anslår at rundt 20-25 prosent av pasientene hennes er i aldersgruppen fra slutten av 20-årene opp til 50-årene.

Les også: – Ikke bare unge jenter som får spiseforstyrrelser

Tre grupper

Godt voksne kvinner med spiseforstyrrelser kan deles inn i tre grupper, forklarer Hatle:

Artikkelen fortsetter under annonsen

* De som har hatt spiseforstyrrelser fra tenårene og aldri har fått eller oppsøkt hjelp, slik at problemene har vedvart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* De som har hatt spiseforstyrrelser i ungdommen, men har hatt en periode der de har vært mer eller mindre symptomfrie, for så å få tilbakefall når de blir eldre.

– Tilbakefall kan opptre når det skjer store endringer i livet, og slike endringer er det gjerne i midtlivsalderen. For eksempel flytter barna ut hjemmefra eller man går gjennom en skilsmisse.

* Den siste gruppen er godt voksne kvinner som utvikler spiseforstyrrelser for første gang.

Internasjonale tall viser at det har vært en økning i andelen eldre kvinner som søker hjelp på grunn av spiseforstyrrelser.

– Om dette skyldes at det er flere kvinner i denne aldersgruppen som lider av spiseforstyrrelser eller om det er mer åpenhet rundt dette, som gjør at flere i denne gruppen oppsøker hjelp, er vanskelig å si, forklarer Hatle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder forekomst av spiseforstyrrelser generelt så viser noen undersøkelser er den er økende, mens andre viser at den holder seg relativt stabil.

– Men tilstrømmingen til behandling har økt noe, forklarer Hatle videre.

Les også: Megareksi: Spiseforstyrrelsen som rammer flest menn

– Slankekurer ender i spiseforstyrrelse

Den ferske britiske studien viser at mindre enn 30 prosent av kvinnene som hadde spiseforstyrrelser, hadde søkt hjelp eller mottatt behandling for lidelsen.

Hatle forteller at det er mye skam knyttet til spiseforstyrrelser i alle aldersgrupper. Men nettopp fordi dette er lidelser som i første omgang forbindes med tenåringer/unge kvinner, kan det gjøre det ekstra vanskelig for eldre kvinner å oppsøke hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvinner i 40-50-årene som har spiseforstyrrelser, tror gjerne de er den eneste i denne alderen som sliter med dette. Det gir dem enda mer skam. Det er viktig å få frem at det er mange på deres alder som sliter med det samme, sier Hatle og legger til at det derfor er viktig med studier som den nye britiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hatle forklarer at i eldre aldersgrupper er overspising (tvangsspising) den vanligste spiseforstyrrelsen.

– Dette er forbundet med mye skam. Det begynner gjerne med at kvinner forsøker den ene slankekuren etter den andre i håp om at den skal redde dem. Men det bidrar kun til at de utvikler overspising eller andre spiseforstyrrelser, sier Hatle.

– Blir ofte friske

Hatle som har jobbet med spiseforstyrrelser i mange år, både i Norge og USA, mener det er veldig viktig at voksne kvinner som lider av spiseforstyrrelser, vet at de ikke er alene og at veldig mange som oppsøker hjelp, blir helt friske.

– Folk i denne aldersgruppen er gjerne veldig motiverte når de kommer til behandling. Det er veldig viktig og gjør at prognosene er relativt gode, særlig ved overspising og bulimi.

– Noen tenker at fordi de har hatt spiseforstyrrelser i mange år, så er det håpløst å snu, men det er feil tankegang. Når motivasjonen er sterk kan det gå ganske greit å komme ut av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anoreksi er en mye mer komplisert lidelse, men det er vel så viktig at man oppsøker hjelp hvis man lider av denne spiseforstyrrelsen i middelalderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en veldig farlig sykdom som utgjør en stor belastning på kroppen, og det er den psykiske sykdom som tar flest liv. Jo eldre man blir, dess større er helserisikoen. Derfor er det kjempeviktig å ta kontakt. Det tar ofte litt lenger tid og oppleves som vanskelig, men mange klare å snu også anoreksi i voksen alder, sier Hatle.

– Hva er dine viktigste råd til godt voksne kvinner som sliter med spiseforstyrrelser?

– Man skal vite at man ikke er alene, spiseforstyrrelser i voksen alder er vanligere enn man tror og sjansen for å bli frisk med målrettet behandling er god. Men det er viktig at man får behandling som er spesialisert rundt spiseforstyrrelser. Det å gå til psykolog og snakke om vanskelig barndom eller problemer på jobben eller i hjemmet hjelper sjeldent. Man bør gå til noen som har spesialkompetanse på spiseforstyrrelser. Da er sjansen relativt god for å bli frisk, sier Hatle til ABC Nyheter.

Les også:

– Jeg holder på å dø av anoreksi - hjelp meg, vær så snill

Ekspert: Helsepersonell bagatelliserer spiseforstyrrelser