Meny

Inntak av rødt kjøtt kan knyttes til tarmsykdom

Høyt inntak av rødt kjøtt kan knyttes til en betennelsessykdom i tarmsystemet, ifølge ny studie. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et kosthold med mye rødt kjøtt kan kobles til økt risiko for å få divertikulitt, en betennelsessykdom i tykktarmen, viser studie.

Studien er basert på data fra 46.500 menn i USA. De har blitt fulgt over 26 år. 764 som spiste mye rødt kjøtt, utviklet i denne perioden divertikulitt.

Men forskerne ved Massachusetts General Hospital kan ikke konkludere med at rødt kjøtt alene er årsak til sykdommen. De viser til at de samme mennene røykte mer, trente mindre og hadde høyere inntak av smertestillende midler enn de øvrige som deltok i studien.

Bare i USA fører denne sykdommen til rundt 200.000 sykehusinnleggelser i året, til en samlet prislapp på rundt 2 milliarder dollar, over 17 milliarder kroner. Sykdommen øker i utbredelse, særlig blant unge mennesker.

Rundt 4 prosent av dem som pådrar seg sykdommen, utvikler alvorlige eller langvarige symptomer som sprekker i tarmen, byller, knuter og unormale sammentrekninger av vev i tarmens hulrom.

Les også:   Lungesykdommen som rammer unge, slanke menn

Helse og livsstil
Populært