Meny

Får du i deg noe av dette – da er gode råd dyre

Dette bør du ikke drikke, men hva gjør du hvis ulykken skulle være ute? Foto: Illustrasjonsfoto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løsningen ligger i det russen har fått mye kritikk for.

Det har skjedd før, og kommer sikkert til å skje igjen: At noen får i seg frostvæske, vindusspylervæske eller bremsevæske.

Dette er produkter hvor man finner etylenglykol og metanol som etter noen timer i kroppen forvandles til giftige metabolitter som gir metabolsk acidose og vevshypoksi. Selv små mengder kan gi en forgiftning.

Først vil man kjenne kvalme, før man kaster opp, fulgt av svimmelhet og redusert bevissthetsnivå. Deretter kan symptomer som hyperventilering og kramper oppstå (avhengig av hvor mye man har fått i seg, og hvordan kropper reagerer på giften). I verste fall blir det skader på sentralnervesystemet, eller at nyrene kollapser og man dør.

Hva skal man gjøre?

Så hva skal man gjøre hvis man har svelget frostvæske?

Ser man på norske helsesider på nettet, anbefales det to ting. Å drikke noe, og å kontakte giftinformasjonen for vurdering. Men hjelper det å drikke masse vann? Og hvem har tid til å finne et nummer til noe man neppe husker hva heter?

Nettstedet Jalopnik har gått saken nærmere etter i sømmene. De har lest seg gjennom de lange pakningsvedleggene («Safety Data Sheet») som gjerne følger med når man kjøper noe, og som folk flest dessverre aldri gidder å lese. Først undersøkte man vedlegget for en bremsevæske (DOT 3), hvor det står følgende om hva man skal gjøre ved inntak av væsken:

«Få medisinsk råd øyeblikkelig. Hvis pasienten er ved bevissthet, vask munnen med vann og gi mye vann å drikke. Hvis medisinsk hjelp tar lang tid, og den voksne har svelget over 50 desiliter med væsken, gi 90-120 ml med sprit av typen 40 prosent».

Siden det som oftest er barn som er så uheldige å få i seg slike væsker, står det i det samme vedlegget:

«For barn gi proporsjonelt mindre, i et forhold på 2 ml per kg kroppsvekt».

Les også:   Minst 49 døde etter badeoljeforgiftning i Sibir

Ved å drikke sprit, kan du sørge for at kroppen setter giftige stoffer på "vent". Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/NTB scanpix

Fungerer som motgift

I pakningsvedlegget for vanlig Prestone frostvæske kommer også svaret på hvorfor mye etanol hjelper.

«Etanol er en motgift og ved å ta den på et tidlig stadium kan man forhindre at det oppstår nevrotoksiske metabolitter av etylenglykol i leveren».

En forklaring Jalopnik også fant når de undersøkte etiketten for vindusspylervæske.

Dermed blir den åpenbare konklusjonen for nettstedet at uansett hvilken av disse tre væskene du måtte svelge, så er løsningen å drikke store mengder med alkohol («dritings» på folkelig språk). Nedbrytningsenzymet i leveren foretrekker etanol framfor metanol og etylenglykol, og vil dermed sette de giftige stoffene på vent.

Les også:   Slik påvirker alkoholen kroppen

Ikke ny kunnskap i seg selv

Nå er jo ikke dette ny kunnskap i seg selv. Metanolforgiftninger i form av tresprit ble tidligere gjerne behandlet med etanol, men ulempen var at man måtte opprettholde en høy promille over flere dager.

Hunder må fraktes rett til veterinær ved mistanke om forgiftning. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Jalopniks funn bekrefter imidlertid at store mengder vodka kan være det som redder livet ditt, hvis du har drukket frostvæske.

Her kan du lese artikkelen fra Jalopnik

Dessverre kan ikke vodka hjelpe hunder, hvor selv små mengder frostvæske kan få fatale følger. Det kan være nok at hunden slikker i seg litt frostvæske på snøen. Så hvis du mistenker at hunden din har fått i seg frostvæske, må du ta den umiddelbart til veterinær, som kan gi den middel slik at den kaster opp.

Les også: 

Drivstoff-tabbe tok uventet vending 

Derfor er de smalere på vinteren

Lennart er 97 år – kjøpte seg ny sportsbil

Nå blir Audi-SUVen billigere

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Helse og livsstil
Populært