Nav innfører digital sykemelding

DIGITAL SYKEMELDING. Nå kan du finne sykemeldingene dine på nett. Foto: Morten Holm / Scanpix
DIGITAL SYKEMELDING. Nå kan du finne sykemeldingene dine på nett. Foto: Morten Holm / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav har nå digitalisert oppfølgingen av sykemeldte. Det betyr i praksis at dine sykemeldinger ligger på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi blir stadig mer digitaliserte, og også Nav har kastet seg på bølgen. Innen første kvartal 2017 skal de aller fleste få sykemeldingene sine på nett.

Digital sykmelding

  • Med digital sykmelding kan du se sykmeldingen(e) dine på nav.no. Når sykmeldingen ligger inne vil du få SMS eller epost med oppfordring om å logge deg inn i systemet.
  • Fra nav.no kan du sende sykmeldingen til arbeidsgiveren din. Inne på «Ditt sykefravær» vil du bli guidet gjennom stegene. Arbeidsgiveren din kan finne sykmeldingen i meldingsboksen sin i Altinn og sende den videre til den lederen som har ansvar for å følge deg opp mens du er sykmeldt.
  • Innholdet er det samme som i papirversjonen, det vil si at diagnosen din ikke er synlig for arbeidsgiveren din. Du kan se mer om dette inne på Ditt Sykefravær, under punktet «Dette ser arbeidsgiveren din».
  • Hvis du ikke har arbeidsgiver, sendes sykmeldingen automatisk til NAV.
  • Du kan fortsatt velge å levere sykmeldingen på papir hvis du heller vil det.

Kilde: Nav

Nav ønsker med dette å forenkle dialogen mellom sykmeldere, arbeidsgivere, sykmeldte og Nav.

– Vi blir mer tilgjengelig for hverandre og vil raskere kunne finne gode løsninger for den som er syk, forklarer kontorsjef i Nav, Kristian Munthe til ABC Nyheter.

Han er svært positiv til den nye ordningen, som allerede gjelder for rundt halvparten av de som er sykmeldt i Norge.

– Den digitale tjenesten sikrer at den sykmeldte bare gir fra seg den delen som arbeidsgiveren skal ha, og ikke den sykmeldtes versjon som inneholder diagnose og andre medisinske opplysninger, sier Munthe.

Han tror den digitale ordningen på sikt vil gjøre det lettere for alle parter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre

Venter på sykepenger

Tilbakemeldingene har så langt vært nesten utelukkende positive.

– Ordningen har etter vårt syn fungert bra. Brukerne er fornøyde, og vi har inntrykk av at det er forståelse for måten vi utvikler og innfører løsningen på. Det er mange som benytter løsningen, og de fleste synes den er enkel i bruk, sier Munthe og fortsetter:

– En del venter på at også søknaden om sykepenger (dagens del D) blir digital. Dette kommer i løpet av 2017, forklarer han.

Med digital sykemelding vil også sykemeldingens arbeidsgiverdel (del C) komme raskere fram til arbeidsgiveren enn når den sykmeldte må sende den i posten eller levere den personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å digitalisere sykemeldingene vil det bli lettere for den sykmeldte å få informasjon om rettigheter og plikter samt en oversikt over sine oppgaver underveis i sykefraværet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skattetabbe rammet 140.000 uføre

Sikker ordning

Det kan da bli nødvendig å stille spørsmål ved om det blir lettere for andre å få innblikk i andres sykefravær når alt nå skal bli digitalt. Munthe tror neppe dette blir et problem da de sykemeldte må logge seg inn på sikkerhetsnivå 4, som bankID eller tilsvarende.

– Dette gir en høy grad av sikkerhet. Nav bruker allerede eksisterende funksjonalitet i Altinn som legger opp til at det er arbeidsgiveren som har kontroll på rettigheter og tilganger i egen virksomhet, sier kontorsjefen i Nav og understreker at bedriftene selv må ta ansvar for hvem som gis rettigheter til denne tilgangen.

Les også:

Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

1.100 flere helt ledige hos Nav