Nå herjer det smittsomme noroviruset

Norovirus-smitte skjer fra person til person via uvaskede hender. Dørhåndtak kan være et sted der det finnes smittestoff. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
Norovirus-smitte skjer fra person til person via uvaskede hender. Dørhåndtak kan være et sted der det finnes smittestoff. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library

Norovirus herjer i vintermånedene og gir oppkast og diaré hos barn og voksne. Det er dobbelt så mange rapporterte utbrudd i desember i 2016, sammenlignet med fjoråret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desember er gjerne høysesong for omgangssyke. Og som oftest er det noroviruset som er årsaken.

Dobbelt så mange syke nå

Flere kommuner og institusjoner på Vestlandet som melder om utbrudd og antall google-søk på «omgangssyke» er nesten tredoblet hvis man sammenligner med desember i fjor.

Det er dobbelt så mange utbrudd i år sammenlignet med desember i fjor.

– Så langt i desember 2016 er det meldt om mer enn dobbelt så mange utbrudd i forhold til desember i fjor, men det ligger på samme nivå som desember i 2014, forteller Heidi Lange, vetrinær og seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.

Utbrudd av smittsomme sykdommer skal varsles til Folkehelseinstituttet. De aller fleste varsel om utbrudd av norovirus kommer fra helseinstitusjoner. Men Lange understreker at varslingene ikke gjenspeiler nøyaktig omfanget av sykdommen i befolkningen, da enkelttilfeller ikke meldes inn.

– Siden norovirus infeksjoner ikke er meldingspliktige annet enn i forbindelse med utbrudd i og utenfor helseinstitusjon og ved mistanke om overføring med næringsmidler har vi ikke gode tall på hvor mange som blir syke totalt. Vi regner også med at bare en viss andel av alle utbrudd meldes, sier Lange.

Les også: Diaré hos barn, hva kan årsaken være?

Dette er norovirus

– Typisk starter utbrudd av novovirus i november, og strekker seg over jul, i de kalde månedene. Tilstanden blir også kalt winter vomiting disease, forteller Heidi Lange, seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet.

Heidi Lange, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet. Foto: fhi.no
Heidi Lange, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet. Foto: fhi.no

Norovirus-sesongen de siste årene har vært fra november til mars, april - basert på de meldingene FHI har fått om utbrudd. Det er derfor grunn til å tro at utbruddene også vil fortsette ut over vinteren 2017.

– Man vet ikke hvorfor dette viruset har utbrudd i akkurat disse månedene, en antagelse er at vi er mer inne sammen, og det derfor smitter lettere. Viruset spres lett der mange mennesker samles, som for eksempel i barnehager, på skoler, hoteller, militærforlegninger, passasjerskip og i helseinstitusjoner, sier Lange.

I følge Lange er det liten tvil om at det er noroviruset som er årsaken til utbruddet vi opplever nå.

– Det dreier seg oftest om norovirus når det opptrer på denne tiden av året, og rammer både barn og voksne. Rotavirus er et annet virus som kan gjøre små barn syke med oppkast og diaré, men dette rammer sjeldnere voksne.

Les også: Slik unngår du omgangssyken

Symptomer på at man er smittet av norovirus

Det tar 12-48 timer fra man blir smittet til man blir syk. (inkubasjonstid)

Symptomene, som varer fra 1-3 døgn, er akutt innsettende kvalme, oppkast , magesmerter og vanlig diaré . I tillegg opplever mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine, ifølge fhi.no.

(Saken fortsetter under)

Norovirus gir omgangsyke: Opptrer hyppig i november til januar og gir oppkast og diaré som symptom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Norovirus gir omgangsyke: Opptrer hyppig i november til januar og gir oppkast og diaré som symptom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Smitte

Smitte skjer fra person til person via uvaskede hender:

  • Via kontakt med forurensede overflater (dørhåndtak, vannkraner på vasker og lignende).
  • Via små dråper som dannes ved oppkast (nærdråpesmitte), som andre personer puster inn.
  • Via forurensede matvarer eller drikkevann.

Personer i alle aldersgrupper kan bli rammet av norovirus. En smittet person er mest smittsom mens han eller hun har symptomer med oppkast og diaré, men man kan også være smitteførende etter opphør av symptomer. Etter 48 timer skiller de fleste ut lite smittestoff.

– Vi anbefaler at barnehagebarn og mennesker som jobber med mat bør være hjemme i 48 timer etter opphør av oppkast og diaré. Andre kan gå tilbake til jobb og skole når man er symptomfri og føler seg frisk, forteller Lange.

(Saken fortsetter under)

Digital illustrasjon av norovirus. Norovirus kan inndeles i flere forskjellige typer. Du kan bli syk av viruset mange ganger gjennom livet . Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
Digital illustrasjon av norovirus. Norovirus kan inndeles i flere forskjellige typer. Du kan bli syk av viruset mange ganger gjennom livet . Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library

Vask hendene for å unngå omgangssyke

– God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig for å forebygge smittespredning av norovirus, forteller Lange.

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og rennende vann. Det vil være en fordel å benytte flytende såpe og papirhåndkle, eventuelt rene håndklær.
  • Enkelte hånddesinfeksjonsmidler med sprit har vist seg å ha redusert effekt mot norovirus.

Behandling ved omgangssyke

Det finnes ingen behandling mot norovirus infeksjonen, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke for å forhindre uttørring. Ikke gi drikke med for mye sukker (slik som for eksempel brus) da dette kan øke graden av diaré. Matrådet om å drikke cola ved omgangssyke kan gjøre vondt verre. Lettbrus inneholder søtningsstoffer som kan binde vann i tarmen, og opprettholde eller forverre diareen.

Du kan kjøpe væskeerstatning hos apotekene.

Barn kan og bør ammes som normalt, selv om mor og/eller barn er syke.

Blir man immun etterpå?

Det kunne jo være en trøst at om man har gjennomgått sykdommen, slipper du å få den flere ganger - slik som er tilfelle med de fleste barnesykdommer. Men slik er det dessverre ikke.

Beskyttende immunitet mot norovirus er kompleks og ikke helt klarlagt. Det er mange ulike varianter av norovirus, og det kan se ut som man bare utvikler kortvarig immunitet mot den samme varianten av viruset som man ble syk av, og at infeksjon med en variant nødvendigvis ikke beskytter mot infeksjon av en annen variant av viruset, sier Lange.

Les også:

Matråd når du er plaget av kvalme

Matråd når du har diaré

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Personvernpolicy