– Piloter ikke mer deprimerte enn folk flest

En ny studie viser at deprimerte piloter ikke søker hjelp.
En ny studie viser at deprimerte piloter ikke søker hjelp. Foto: COLOURBOX

Professor slår tvil om funnene i omfattende pilotstudie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av ti piloter viser tegn til å slite med depresjon, men lar vær å oppsøke hjelp i frykt for å miste jobben, viser en studie som ble offentliggjort onsdag denne uken.

Harward-studien som først ble publisert i tidsskriftet Environmental Health kommer i kjølvannet av at en mentalt syk tysk flyger styrtet et Germanwings-fly med vilje i mars i fjor.

Den viste at 12,6 prosent av 1.850 flygere fra 50 land viste tegn til depresjon. Fire prosent av dem hadde hatt selvmordstanker i løpet av to uker.

Bakgrunn: Deprimerte flygere søker ikke hjelp

– Vanlig med selvmordstanker blant deprimerte

Andrew F. Leutchter, professor i psykiatri ved UCLA Brain Research Institue, sier til CNN at det er vanlig at deprimerte mennesker har selvmordstanker.

– Vi blir alltid bekymret når pasienter forteller at de har hatt selvmordstanker. Heldigvis handler ikke pasientene ofte som følge av disse tankene, sier han til CNN.

Ifølge Leutcher, som har lest studien og tolket resultatene, er ikke depresjonsraten høyere blant piloter enn i befolkningen forøvrig.

– Depresjonsraten (12,6 prosent) er på høyde med befolkningen forøvrig. Den er faktisk lavere enn det vi har sett i store befolkningsstudier, sier han til CNN.

Pilotene som deltok i studien, svarte på en internettbasert spørreundersøkelse i fjor. Det ble ikke foretatt personintervjuer, hvilket Leutcher mener er en svakhet ved studien.

– Vi vet ikke om pilotene som valgte å delta i studien, er representative for piloter som yrkesgruppe, sier han til CNN. Samtidig legger han til at studien styrkes av antall deltagere.

Les også: Germanwings-flygeren skulle ha vært innlagt på sykehus

Hyppige undersøkelser

Air Line Pilots Association understreker overfor CNN at det er viktig å huske at det fortsatt er trygt å reise med fly:

– Dette er den tryggeste transportmetoden i verden, skriver forbundet i en e-post til CNN der de samtidig understreker at amerikanske piloter foretar 27.000 trygge avganger og landinger hvert år.

Air Line Pilots Association mener man bør tolke studiens resultater med et kritisk blikk, og forsikrer om at piloter går igjennom flere psykiske og fysiske helseevalueringer hvert år.

Forfatterne av studien holder imidlertid fast ved at underrapportering om depresjon er et stort problem blant piloter, og at det mest sannsynlig skyldes frykten for stigmatisering.

Forskerne håper å undersøke risikofaktorer for depresjon blant piloter i framtidige studier:

– Vi tror forstyrrelser i døgnryten, samt generelle søvnproblemer, bidrar til at piloter blir deprimerte, sier Alexander Wu, doktorgradsstudent og hovedforfatter av studien til CNN.

Les også:

– Symptomer på angst og depresjon er normalt å ha

Forskning: – Bedre forståelse av depresjonens røtter i hjernen

Personvernpolicy