– Livsglade mennesker lever lengre

En ny studie har funnet sammenheng mellom livsglede og forventet levealder.
En ny studie har funnet sammenheng mellom livsglede og forventet levealder. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lykkelige 50- og 60-åringer har lavere risiko for å dø de nærmeste syv årene, antyder fersk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie fra University College of London viser at lykkelige middelaldrende folk lever lengre, melder Time Magazine.

Folk over 50 år som stort sett nøt livet, viste seg å ha 24 prosent lavere risiko for å dø de neste syv årene, ifølge studien som først ble publisert i British Medical Journal.

Mellom 2002 og 2006 studerte forskerne studerte data fra nesten 10.000 mennesker i alderen 50 til 60 år. Annenhvert år tok deltagerne del i en spørreundersøkelse som målte fire faktorer: Hvor tilfredse de var, om de trivdes i andres selskap, energinivå og hvor lykkelige de var i hverdagen.

– Lykke er bra for helsen

En fjerdedel av deltagerne rapporterte om lav grad av lykke i alle tre spørreundersøkelsene. 20 prosent rapporterte om livsglede i to av tre spørreundersøkelser, mens 34 prosent svarte at de nøt livet til det fulle i alle tre undersøkelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syv år etter den siste spørreundersøkelsen i 2013, var 1.310 av deltagerne døde. Dataene viste at de som rapporterte om livsglede i alle tre spørreundersøkelsene, hadde 24 prosent lavere risiko for å dø i løpet av de neste syv årene.

De som rapporterte om livsglede i to av tre, hadde 17 prosent lavere risiko for å dø de neste syv årene.

– Desto lengre folk er lykkelige, jo bedre er det for helsen deres, sier hovedforfatter av studien Andrew Steptoe til Time.

Les også: Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Det å trives i andres selskap er viktig, ifølge en ny studie. Foto: COLOURBOX
Det å trives i andres selskap er viktig, ifølge en ny studie. Foto: COLOURBOX

Sammenheng med sunn livsstil

Steptoe viser til at tidligere studier har fokusert mest på humør og ikke nok på velvære og livsglede.

– Kritikken mot tidligere studier har vært at de kun har sett på gledeaspektet, men ikke generell tilfredshet. Det ønsket vi å måle og spørsmålene vi brukte var designet for å måle dette, sier han til Time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne bak studien tror årsaken til at livsglede gir bedre helse, skyldes at lykkelige mennesker har lave nivåer av skadelige hormoner som adrenalin og kortisol. Lykkelige mennesker har dessuten ofte en sunnere livsstil, samt at de drikker og røyker mindre.

Forfatterne av studien var imidlertid forsiktige med å påpeke at lykke er en biologisk faktor som reduserer risikoen for tidlig død.

– Livsglede kan ha sammenheng med en sunn livsstil. Fysisk aktivitet, et sunt kosthold og det å ikke røyke er også relevant, heter det i studien.

Forskerne påpeker også at at søvn har en effekt på immunforsvaret og forbrenningen, og at lykkelige mennesker ofte sover bedre.

De nye funnene er imidlertid stikk i strid med en stor studie som ble publisert for ett par år siden. Den viste at det ikke var noen sammenheng mellom livsglede og forventet levealder:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorvidt du er lykkelig eller ulykkelig har ingen påvirkning på forventet levealder, slo Sir Richard Peto ved University of Oxford fast den gangen, ifølge den britiske avisen The Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppskriften på et lykkelig liv

Ingen glede i hverdagen

Det den ferske studien også viser, er at mange middelaldrende og eldre i Storbritannia er ulykkelige i hverdagen.

Caroline Abrahams, direktør for veldedighet i Age UK, kommenterer den ferske studien slik:

– Det er gode nyheter at det å opprettholde et positivt syn på livet kan bidra til at vi lever lengre. Men det er trist at denne studien viser at nesten en fjerdedel av middelaldrende mennesker ikke opplever glede i hverdagen, sier hun til den britiske avisen The Independent og legger til:

– Vi vet at den kroniske mangelen på sosial støtte gjør livet miserabelt for flere millioner mennesker. Mer enn 1,2 millioner eldre mennesker i Storbritannia er ensomme. Dette har en stor påvirkning på helsen deres, samt forventet levealder.

Les også:

Varsler kreftboom blant eldre

Norge har lavest dødelighet av hjerneslag, hjerteinfarkt og kreft

Mange går lang tid med ubehandlet Crohns sykdom