Mange går lang tid med ubehandlet Crohns sykdom

Magesmerter er typisk for Crohns sykdom Foto: NTB Scanpix
Magesmerter er typisk for Crohns sykdom Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Crohns sykdom rammer mage- og tarmkanalen, og gir vanligvis magesmerter og diaré. Sykdommen kan være vanskelig å diagnostisere, og mange venter med å oppsøke lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cronhs sykdom er også kalt morbus Crohn, enteritis regionalis, regional enterokolitt i medisinen.

Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage- og tarmkanalen, som kan ramme alle deler av tarmsystemet, helt fra munnen og ned til endetarmsåpningen. Betennelsen rammer oftest overgangspartiet mellom tynntarm og tykktarm. Det finnes ingen kjent årsak til sykdommen – mest sannsynlig er det en autoimmun sykdom. Det vil si at kroppens immunforsvar reagerer feil, da strukturer i egen kropp oppfattes som fremmede.

Er sykdommen arvelig?

Dersom noen i familien har Crohns sykdom, er det større sannsynlighet for at man selv får det.

Symptomer på Crohns sykdom

Les også: Blod i avføring

Crohns sykdom kan ligne på andre tilstander

10-20 prosent av pasienter med Crohns sykdom kan få symptomer fra andre organer, for eksempel hud, øyne, ledd og lever. Det kan være vanskelig å skille sykdommen fra andre fordøyelseslidelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vanlige symptomer på Crohns sykdom er magesmerter og diaré, noe den har til felles med ulcerøs kolitt, som er en beslektet sykdom. Symptomene kan også ligne på irritabel tarm sykdom, som er den vanligste mage- og tarmlidelsen, sier Peder Tobias Sandvold Olsen.

Olsen er gastroenterolog og spesialist i mage- og tarmsykdommer ved Volvat Majorstuen.

– Disse sykdommene har en del fellestrekk. Symptomene kan vedvare i lang tid, og det kan ta ganske lang tid før man får stilt riktig diagnose.

(Saken fortsetter under)

Symptomene kan komme fra flere organger, selv om det er tynntarmen som blir oftest rammet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Symptomene kan komme fra flere organger, selv om det er tynntarmen som blir oftest rammet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Mange går lenge med ubehandlet Crohns sykdom

Symptomene som oppstår ved Crohns sykdom kan ligne på symptomer man får ved andre bagatellmessige tilstander, derfor er det mange som venter med å oppsøke lege.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange har en mild form for Crohns sykdom, mens andre blir veldig dårlige med feber og nedsatt allmenntilstand. Men dersom man opplever blod i avføringen bør det være god nok grunn til å oppsøke lege, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen opptrer oftest hos unge voksne, sent i tenårene eller i starten av 20-årene. Den kan også debutere senere.

Hvordan diagnostisere Crohns sykdom

For å kunne diagnostisere Crohns sykdom, vil ofte første steg være å ta avføringsprøver, og deretter koloskopi.

– På denne måten får man kartlagt hele tykktarmen og nedre del av tynntarmen, hvor Crohns sykdom vanligvis rammer. Det vil kunne tas vevsprøver, for å se etter forandringer. Man kan også kartlegge tynntarmen med en MR-undersøkelse, sier Olsen.

Behandling ved Crohns sykdom

Pasienter med Crohns sykdom vil hovedsakelig få medikamentell behandling. Det finnes forskjellige medisiner, som har til felles at de demper kroppens immunrespons.

– Ettersom kroppens immunforsvar går til angrep på sin egen tarm, vil disse medisinene dempe denne reaksjonen, forklarer Olsen.

Pasienter som ikke får god nok respons av standardbehandlingen, kan få behandling i form av TNF-alfablokkere eller kirurgi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– TNF-alfablokkere er et bra behandlingsalternativ, og har som mål at pasienten skal bli kvitt betennelsen. Man blir aldri kvitt diagnosen; betennelsen kan komme tilbake, men mange vil ha et tilnærmet normalt liv.

Les også: Tarmkreft - alt om kreft i tykktarm eller endetarm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli nødvendig med kirurgi

Dersom en pasient har gått med Crohns sykdom i lang tid uten å få behandling, vil ikke medisinering hjelpe. Passasjen i tarmkanalen kan stoppe helt opp, og da vil det være nødvendig med kirurgi.

– En slik operasjon kan hjelpe pasienten med å «komme over kneika». Kirurgi er ofte siste løsning, andre behandlingsmetoder bør prøves ut først, sier Olsen.

Det finnes ingen retningslinjer som slår fast hva pasienter med Crohns sykdom bør spise utover normalkost, men for noen pasienter gjelder at enkelte matvarer kan være lurt å unngå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok ikke slik at enkelte matvarer trigger betennelsen, men de kan forsterke symptomene. Det gjelder spesielt mat som gir mer volum i tarmen. De fleste vil selv finne ut av hva de tåler og ikke.

Barn med Crohns sykdom

Crohns sykdom finnes hos omtrent 1-2 av 1000 personer, og er mest utbredt i Vest-Europa og i USA, og desto hyppigere jo lenger nord man kommer. Sykdommen er ikke uvanlig hos barn.

– Antallet barn med Crohns har gått opp betydelig de siste 50 årene. Alder for diagnose er vanligvis mellom 15-30 år. Det er mer vanlig at barn utvikler Crohns enn ulcerøs kolitt, sier Nina Bryhn, lommelegens indremedisiner.

Barn med Crohns sykdom kan lide av:

  • Forsinket vekst
  • Osteoporose
  • Anemi
  • Artritt
  • Hudproblemer
  • Små revner i slimhinnen i anus
  • Fistel mellom blære, vagina og/eller rektum

– Vekstforsinkelser kan forhindres ved riktig behandling og kosttilskudd, sier Bryhn.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til indremedisiner Nina Bryhn.

Les også:

Hematemese: blodig oppkast

Reflukssykdom: Behandling av sure oppstøt

Reflukssykdom: Syreplager og sure oppstøt er symptomene

Spiserørsbetennelse

Slik unngår du omgangssyke

Kreft i magesekken (ventrikkelkreft)

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no