Forskning: Styrketrening bra for eldre hjerner

Middelaldrende og eldre med mild kognitiv svikt, som kan gi økt risiko for demens, som drev med vektløfting to ganger i uka i seks måneder, hadde tydelige forbedringer i hjerneaktivitet, viser forskning fra Australia. Foto: Colourbox.com
Middelaldrende og eldre med mild kognitiv svikt, som kan gi økt risiko for demens, som drev med vektløfting to ganger i uka i seks måneder, hadde tydelige forbedringer i hjerneaktivitet, viser forskning fra Australia. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo mer vi kan få folk til å drive med motstandstrening, som vektløfting, jo mer sannsynlig er det at vi får en sunnere aldrende befolkning, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mild kognitiv svikt:

Gradvis reduksjon i kognitive evner, altså tankevirksomhet og hvordan vi tilegner oss ny kunnskap, er velkjent ved økende alder. De senere årene har det blitt økt oppmerksomhet omkring det som kalles mild kognitiv svikt, som er litt mer uttalt svekking av kognitive evner enn forventet ved aldring.

Mild kognitiv svikt kan være en risikofaktor for utvikling av demens.

Kilde: Legehåndboka

Intens styrketrening som gir sterkere muskler, er gunstig for hjernen, ifølge australsk forskning som nylig ble publisert i tidsskriftet Journal of American Geriatrics.

Det er forskere ved University of Sydney, University of New South Wales og University of Adelaide som har studert 100 personer mellom 55 og 68 år, som alle hadde mild kognitiv svikt (MCI) og dermed risiko for å utvikle demens.

Studien er randomisert, kontrollert og dobbel-blind, en fremgangsmåte som regnes som en gullstandard innen forskning. Den gjør at forskerne objektivt kan sammenligne effekten av en type behandling med annen behandling eller placebo.

I dette tilfellet ønsket de å se om styrketrening kunne hjelpe personer med mild kognitiv svikt (se faktaboks).
Deltagerne ble delt i fire grupper:

  • En gruppe trente vekter og fikk hjernetrimoppgaver på en datamaskin
  • En gruppe trente vekter og fikk se naturvideoer (placebo hjernetrim)
  • En gruppe fikk løse hjernetrimoppgaver og trene sittende tøyningsøvelser (placebo trening)
  • En gruppe fikk både placebo trening og placebo hjernetrim

Forskerne testet så deltagernes hjerneaktivitet blant annet ved at de gjennomførte tester som er i ferd med å utvikle Alzheimers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Demens kan forsinkes og forebygges

– Jo sterkere de ble, jo bedre for hjernen

Resultatene viste at det kun var gruppene som drev med vektløfting to ganger i uka i seks måneder, som hadde tydelige forbedringer i hjerneaktivitet.

– Det vi fant er at forbedringen i kognitiv funksjon var knyttet til bedring av muskelstyrke. Jo sterkere de ble, jo mer gunstig var det for hjernen deres, sier førsteforfatter av studien, Yorgi Mavros, i en pressemelding.

– Jo mer vi kan få folk til å drive med motstandstrening, som vektløfting, jo mer sannsynlig er det at vi får en sunnere aldrende befolkning, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marvos legger til at nøkkelen ligger i at treningen må gjennomføres minst to ganger i uka, og så intensivt at man stadig øker muskelstyrken.

Funnene støtter opp under et forsøk forskergruppen har publisert tidligere i år, der forskerne ved hjelp av MR-skanning viste en økning i størrelse i visse områder av hjernen blant deltagerne som drev med styrketrening. Forskerne knytter disse endringene i hjernen til de kognitive forbedringene som kom etter en periode med vektløfting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Neste steg blir å finne ut om økningen i muskelstyrke også er knyttet til økningene vi så i hjernestørrelse, sier Mavros i pressemeldingen.

Les også: – Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

– Sammensatte mekanismer

Professor Börje Bjelke ved Universitetet i Oslo sier den australske studien føyer seg inn i en lang rekke studier som har vist at fysisk aktivitet er bra for hjernen.

– Det er vist i flere studier at fysisk aktivitet virker positivt på nervecellene i hjernen, og mekanismene bak dette er nok sammensatte, alt fra grunnleggende fysiologiske, med bedre blodsirkulasjon opp i hjernen, til induksjon av dannelse av nye celler, sier Bjelke til ABC Nyheter.

I jobben som overlege ved Ahus ser han også med egne øyne hvordan pasienter med kognitiv svikt har god effekt av livsstilsendringer, som inkluderer blant annet trening, bedring av kosthold og tilskudd av viktige vitaminer om blodprøver viser at pasienten mangler disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: – Livsstilsendringer er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Fysisk aktivitet hindret hjernekrymping

ABC Nyheter har tidligere omtalt en britisk studie som viste at trening sent i livet kan hindre at hjernen krymper.

Hjerneskanner av 638 pensjonister viste at i løpet av en treårsperiode krympet hjernen minst hos dem som var mest fysisk aktive. Såkalt hjernetrim, som det å løse vanskelige kryssord, hadde imidlertid liten effekt, ifølge studien.

Det at hjernene våre krymper ettersom vi blir eldre, knyttes til dårlig hukommelse og dårligere kognitive evner.

Les saken: – Trening i 70-årene kan hindre at hjernen krymper

Og en rekke andre studier de senere årene har funnet at trening er gunstig for hjernen , og at fysisk aktivitet både forebygger og behandler Alzheimers.

Les også:

– Demente mindre apatiske og urolige med trening

– Disse miljøfaktorene kan bidra til å øke demensrisikoen