Derfor skal du spise avokado hver dag

Se video:

Beskytter mot stress, reduserer tretthet og er bra for kolesterolet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du spiser avokado hver dag

Forebygger hjertesykdom: Sjansen for hjertesykdommer kan reduseres på grunn av det sunne, umettede fettet som vil virke forebyggende for høyt kolesterol.

Lettere å holde vekten: Med sunt fett i kosten vil du holde deg mett lengre, og dermed reduseres sjansen for overspising.

Kreftforebyggende: Avokado gir oss med en rekke fytokjemikalier som kan bidra til å forebygge kreft. Dette er kjemiske forbindelser som finnes i planter. De kan påvirke kroppens fysiologi, for eksempel som antioksidanter. Et molekyl kalt glutation , finnes i avocado, og spiller en viktig rolle i cellenes forsvar mot visse uheldige oksidasjonsprosesser. Som antioksidant bidrar glutation til å nøytralisere frie radikaler og peroksider. Sammen med xantofyll lutein ,som også finnes i avokado, har dette vært forbundet med redusert forekomst av kreft i munnhulen. I tillegg forskes det stadig på hvorvidt avocado er med på å redusere risikoen for både brystkreft og prostatakreft.

Beskytter hud og øyne: Både lutein og et annet stoff som finnes i avokado, kalt zeaxanthin, kan bremse aldersrelatert reduksjon av synet. I tillegg kan de samme to næringsstoffene også virke forebyggende med tanke på UV-skader og tidlig aldring av huden.

Er det én frukt som flere og flere av oss inkluderer i kostholdet vårt, så er det avokado. Det er ikke bare fordi det smaker godt, men frukten har også utallige bruksområder!

Den kan brukes på brødskiva, i salater, i dip og til og med lages iskrem av - for å nevne noe.

Og visste du at fordelen med frukten ikke bare er at den er god, men også veldig, veldig sunn?

Verdifullt innhold i avokado

Er avokado en del av ditt daglige kosthold, vil kroppen din sannsynlig være veldig takknemlig.

Maren Kvalvaag, ernæringsrådgiver og daglig leder ved Health Connection, forteller at i tillegg til å inneholde mye umettet fett, har avokado også et høyt innhold av folat og kalium.

– Dessuten er avokado en kilde til vitamin E, B6 og fiber, sier hun.

Kvalvaag opplyser videre:

  • Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og påvirker bloddannelsen. Folat er dessuten viktig under den første tiden av et svangerskap da det påvirker fosterutviklingen.
  • Kalium er bra for blant annet blodtrykket
  • Vitamin E er en antioksidant, og bidrar i bekjempelsen av frie radikaler.
  • Vitamin B6 fungerer som et koenzym og er blant annet med i energiomsetningen vår, i tillegg til å være viktig for å frakte oksygen rundt i blodet.

Les også: Avokadorettene alle elsker

Beskytter mot stress

Vilde Aabel Skodvin, klinisk ernæringsfysiolog, forteller at dette er næringsstoffer som er involvert i en rekke prosesser i kroppen:

– De er viktig for å beskytte mot stress, og er med på å sikre normal funksjon i nerver og muskler, sier Aabel Skodvin.

Videre understreker hun at fiber og fett gir god metthetsfølelse og stabilt blodsukker i tillegg til at det har en positiv effekt på kolesterolet.

Kvalvaag forklarer at fett i kosten er nødvendig for å få i seg de fettløselige vitaminene.

– Vi bør prøve å spise mer umettet fett og mindre av det mettede fettet da dette er med på å opprettholde normale kolesterolverdier, sier Kvalvaag.

Derfor mener hun at avokado er en god bidragsyter til å endre fettsyresammensetningen i kosten vår til det bedre.

Les også: Fem matvarer som har ufortjent dårlig rykte

(Saken fortsetter under)

Å spise avokado ofte - gjerne hver dag - har mange positive sider. Foto: Colourbox.com
Å spise avokado ofte - gjerne hver dag - har mange positive sider. Foto: Colourbox.com

100 gram per dag

Selv om avokado er spekket med sunne og verdifulle vitaminer, skal du samtidig vite at det er en kaloririk frukt i og med at fettinnholdet er høyt.

- Det kan bli for mye kalorier dersom du spiser dette i tillegg til all vanlig mat. Men dersom avokadoen er en naturlig del av kostholdet ditt, skal litt til før det blir for mye umettet fett, mener Kvalvaag.

Aabel Skodvin mener at du godt kan spise avokado daglig om du liker det, men at det er viktig å huske på hvor kaloririkt det er.

– Akkurat hvor mye man bør spise, kommer an på resten av kostholdet. Om du ønsker å gå ned i vekt, kan det være nok at én porsjon er et par spiseskjeer. For de fleste kan avokado godt inngå som en av fem om dagen, det vil si cirka 100 gram per dag, tipser ernæringsfysiologen.

Les også: Det ene glasset er mye sunnere enn det andre

Variert kosthold er viktigst

Kvalvaag er enig og mener at hvor mye avokado du skal spise hver dag, kommer an på hva du spiser ellers, og hvilke mål du har i forhold til vekt.

– Du kan gjerne spise litt avokado hver dag, men husk på at dette er en kaloririk frukt. Det er viktig at kaloriene du spiser, balanseres med kaloriene du forbrenner, sier Kvalvaag mens hun fortsetter:

– Det er flere næringsstoffer som er essensielle for oss, og hvis man ikke har et variert kosthold risikerer man å få mangler.

Ordet avokado stammer fra nahuatl-ordet ahuacatl (som også betyr testikkel). Spanjolene endret det til «avocado», et gammelt ord for advokat, men det heter i dag «aguacate» på spansk.
Ordet avokado stammer fra nahuatl-ordet ahuacatl (som også betyr testikkel). Spanjolene endret det til «avocado», et gammelt ord for advokat, men det heter i dag «aguacate» på spansk.

Les også:

Dette spiser du når du er godtesyk på kvelden

Supergrøten som sikrer deg en knallstart på dagen

Visste du at du går opp i vekt med for lite mat?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy