Meny

Alt du trenger å vite om behandling av hjerteinfarkt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet med all behandling er å gjenopprette blodtilførsel så fort som mulig, og minske størrelsen på infarktet.

Behandling av hjerteinfarkt er komplekst, avhenger av hvor man er og hvilke behandlingsmuligheter som eksisterer der man befinner seg. Denne artikkelen beskriver optimal behandling ved et sykehus med alle muligheter til disposisjon.

Les også: Alt om hjerteinfarkt: Risikogrupper og symptomer

Rask hjelp i akuttfasen

Det første steget ved behandling av hjerteinfarkt er at man får hjelp raskt. Det er viktig å kjenne symptomene og så ringe etter ambulanse øyeblikkelig.

Noe av det første som skjer hvis leger mistenker et hjerteinfarkt, er at visse medisiner gis, selv før diagnosen er bekreftet.

Dette inkluderer:

Aspirin som motvirker videre proppformering

Nitroglyserin som reduserer arbeidet hjertet må utføre og øker blodsirkulasjon i kransarteriene

Oksygen

Brystsmertebehandling

Det vil bli tatt blodprøver for å måle enzymer fra hjertemuskelen, og et EKG som viser hjertets elektriske aktivitet, og kan vise om blokkasjen av en eller flere av kransarteriene er total eller delvis.

Komplett blokkasje kalles et STEMI hjerteinfarkt. Dette står for ST-elevasjonsinfarkt og beskriver et mønster som vises på et EKG. Delvis blokkasje kalles nSTEMI infarkt, ikke-ST-elevasjonsinfarkt. Behandling av disse to typene kan variere, men jo fortere man kommer til sykehuset jo fortere kan blodtilførsel gjenopprettes.

Les også: Angina pectoris

De vanligste metodene for behandling er

Trombolyse- medisiner som gis rett i blodårer for å løse opp proppen

Ballong angioplastikk hvor en ballong føres inn i arteriene via lysken, og blåses opp ved proppen for å sprenge den bort

PCI, perkutan koronar intervensjon, hvor man går via lysken med et kateter og setter en stent inn i kransarterien for å åpne opp der proppen er

Hjertekateterisering for å se om det er en full eller delvis blokkasje

Bypass operasjon eller andre hjerteoperasjoner etter behov

Hvis det er en delvis blokkasje er det mulig at man venter en dag eller to før man gjør et inngrep, og at man i mellomtiden gir pasienten medisiner for å stanse proppformasjon. Det viser seg i nyere studier at selv delvis blokkerte kransarterier bør åpnes via PCI eller lignende så fort som mulig, så det er ikke uvanlig at selv en delvis blokkasje blir sendt rett til operasjonstuen og åpnet opp.

Les også: Oversikt over hjerte- karsykdommer

Medisinering videre

Etter at blodtilførselen er gjenopprettet, forblir man på sykehus et par dager, og medisiner startes ettersom det er behov.

De følgende medisinene er de vanligste medisinene, men husk at nye medikamenter kommer ofte.

ACE-hemmere: reduserer blodtrykk, reduserer hjertets arbeid og beskytter nyrer

Antiproppmedisiner: stanser blodplatene fra å klumpe seg sammen og lage nye propper. Aspirin og clopidogrel er to vanlige slike medisiner

Antikoagulerende midler: blodtynnere som hjelper mot nye og gamle propper

Betablokkere: hjelper hjertet ved å redusere arbeidet hjertet må utføre, og kan hjelpe mot brystsmerter, arrytmier og høyt blodtrykk.

Statin medisiner: medisinene reduserer kolesterol og beskytter mot inflammasjon og proppformasjon i årene

Vanndrivende medisiner: hjelper med å fjerne salt fra kroppen, og de reduserer ekstra væske som kan gjøre det hardt for hjertet å jobbe eller føre til hevelser i ben og føtter.

Vasodilator: medisiner som utvider blodårer ved å hjelpe dem til å slappe av, og derved fører mer blod og oksygen til hjertet

Det er flere andre medisiner som kan gis, men disse er de vanligste man vil få.

Les også: Hjertesvikt

Livsstilendring

I tillegg til medisiner er livsstilsforandringer og hjerterehabilitering veldig viktige komponenter for at man skal leges og unngå flere hjerteinfarkt. Dette inkluderer trening, en sunn diett, en optimal vekt, mindre stress, og røykestopp.

Rehabilitering er et medisinsk styrt program hvor man møter leger, sykepleiere, fysiologer, dietetikere, psykologer, fysio- og ergoterapeuter og treningsspesialister som alle hjelper med utdanning, rådgivning, og trening. Det er vanlig å oppleve depresjon etter hjerteinfarkt, og det er derfor man inkluderer en psykolog i dette teamet.

Les også: De beste metodene for å slutte å røyke

Den fysiske delen av rehabilitering er et program som lærer pasienten å trene trygt, uten frykt, styrker muskler og øker utoldenhet slik at man kan bli sterkere og hjertet kan bli sterkere igjen. Programmet kan legges opp helt individuelt basert på hva pasienten trenger og ønsker.

Les også: De første symptomene på hjertesykdom

Kilder: Tidsskriftet, LHL, Heart, Chest, NIH

Lurer du på noe?

Har du et spørsmål om hjertesykdom? Send inn ditt spørsmål til lege og indremedisiner Nina Bryhn.

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Helse og livsstil
Populært