Meny

Vi bruker mindre, men fortsatt for mye antibiotika

Bruk bare antibiotika når du virkelig trenger det, er budskapet fra Folkehelseinstituttet som understreker at det ikke hjelper mot virus og forkjølelser. Fortsatt bruker nordmenn for mye antibiotika. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn bruker mindre antibiotika, men fortsatt tyr vi i for stor grad til pillene når vi er syke. Det kan koste oss dyrt.

Regjeringen har bestemt at antibiotikabruken skal reduseres med 30 prosent innen 2020. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at det ennå er langt til målet.

I dag ligger Norge på en 11. plass når det gjelder antibiotikabruk i Europa. Målet er at Norge skal være blant de tre beste landene i Europa. Nederland bruker minst antibiotika og både Danmark, Sverige og Tyskland ligger bedre an enn Norge.

Les også: Forsker advarer: – Antibiotika forårsaker kroniske sykdommer

Fare for multiresistens

I den ferske rapporten understreker Folkehelseinstituttet at det er en klar sammenheng mellom bruk av antibiotika og forekomst av multiresistente bakterier.

– Det har vært en eksplosjonsartet utvikling i forekomsten av multiresistente bakterier på verdensbasis de ti siste årene. Vi kan snakke om en epidemi, sier overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet.

Land som nordmenn besøker ofte, som Hellas, Spania og Italia, er bruken svært høy, noe som utgjør en risiko også for oss som besøkende.

Folkehelseinstituttet opplyser at så lenge vi er friske, utgjør ikke multiresistente bakterier noe fare. Risikoen oppstår når vi blir syke eller må opereres.

Steinbakk understreker at det er svært vanskelig å behandle infeksjoner forårsaket av multiresistente bakterier.

– Vi har ikke så mye å møte disse resistente bakteriene med, så vi har alt å vinne på å få ned antibiotikabruken. Bruk antibiotika bare når det virkelig trengs, sier Steinbakk.

Antibiotika hjelper ikke mot virus, og det er viktig at barn ikke får for mange antibiotikakurer, er budskapet.

Les også: Folkehelseinstituttet vil stramme inn antibiotika-reglene

Store forskjeller i Norge

I den nye oversikten ser man store forskjeller i fylkene, der Østfold ligger på brukertoppen, mens Troms ligger på bunn. Men bruken i alle fylkene viser nedgang.

– Fylkene har en lang vei å gå for å nå målet, men vi ser at alle fylker har hatt en nedgang i antibiotikabruken i perioden 2012 – 2015. Hvis utviklingen fortsetter slik, så kan vi nå målet, sier Steinbakk.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det også store forskjeller i alder, unge jenter ligger for eksempel høyt i forbruket, får NTB opplyst.

Les også: Ny blodprøve skal hindre overforbruk av antibiotika

Opptil 70 prosent

I enkelte land, som i India, Pakistan og Bangladesh, kan inntil 70 prosent av befolkningen være bærere av multiresistente bakterier.

I sykehus i Hellas isoleres nå pasienter som ikke har multiresistente bakterier. Altså motsatt av i Norge, får NTB opplyst.

Les også: – Antibiotika svekket hukommelsen

Felles ansvar

Folkehelsa understreker at det er et felles ansvar å få ned bruken, og at vi som pasienter også må ta et ansvar og ikke forsøke å presse fastlegen til å få antibiotika dersom legen mener vi ikke trenger det.

I tillegg kan vi prøve å forebygge infeksjoner og hindre at resistente bakterier smitter fra en person til en annen.

– Håndvask og å hoste i albukroken er to enkle tiltak for å holde oss friske og hindre at vi smitter andre, sier Steinbakk.

Les også: – Unødvendig med antibiotika mot urinveisinfeksjon

Helse og livsstil
Populært