Meny

Australsk kvinne ble gravid to ganger på ti dager

SJELDNE TVILLINGER: Charlotte og Olivia Hill som nå er ti måneder, ble født på samme dag, men unnfanget på ulik tid. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvillingdøtrene ble født på samme dag, men unnfanget med ti dagers mellomrom. Dette er svært sjeldent.

Toeggede tvillinger oppstår ved at to ulike eggceller blir befruktet av hver sin sædcelle. Som regel skjer dette fordi kvinnen har sluppet to egg samtidig, og unnfangelsen skjer dermed samtidig.

Australske Charlotte og Olivia Hill er toeggede tvillinger. De ble født på samme dag, men de ble unnfanget på forskjellig tidspunkt, melder 7 News.

Moren deres fikk hormonbehandling fordi hun har såkalt polycystisk ovariesyndrom, som gjorde at hun ikke hadde eggløsning.

Ifølge legene ble først ett egg sluppet som ble befruktet, så kom ett egg til ti dager senere, som så ble befruktet. Det skjer veldig sjelden at et nytt egg befruktes hos en kvinne som allerede er gravid.

Les også: Forventet tvillinger - fikk femlinger

– Det som gjør dette tilfellet enda mer spesielt, er at mannen min og jeg bare hadde sex én gang, så hans sædcelle overlevde i ti dager for å befrukte det andre egget, sier Kate Hill til 7 News.

– Vi vet at sædceller kan overleve i kvinnens kropp opptil en uke, men vanligvis ikke i ti dager, sier professor Michael Permezel, som er president ved Royal Australian and New Zealand College of Obstetricians and Gynaecologists, til news.com.au.

Da tvillingjentene deres ble født for ti måneder siden hadde de forskjellig størrelse og vekt, noe som heller ikke er uvanlig med tvillinger som er unnfanget samtidig.

Se også:   Badende tvillinger rørte verden

På engelsk kalles det «superfetation» når en allerede gravid kvinne (eller et annet pattedyr) blir gravid igjen.

Ifølge BBC antar man at bare rundt ti tilfeller er dokumentert på verdensbasis.

– Dette er så sjelden at jeg ikke kunne finne noe informasjon om det i den medisinske referanselitteraturen på nett, sier Kate Hills fødselslege Brad Armstrong fra Greenslopes private sykehus i Brisbane ifølge 7 News.

I 2009 var en amerikansk kvinne gravid med en jente og en mye mindre gutt, som legene tror kan ha blitt unnfanget så mye som 2,5 uker etter søsteren. Legene kunne på ultralydundersøkelsen tidlig i svangerskapet se at det ene fosteret var kommet mye kortere i utviklingen enn det andre, skriver news.com.au.

Den gang forklarte fødselslege Michel Muylaert at superfetation bare kan bekreftes etter fødselen, ved å undersøke de to babyene.

Tabbe:   Oldemor fikk vite at hun var gravid med tvillinger

Helse og livsstil
Populært