Meny

Jamie Oliver ber Norge om hjelp

I sommer deltok Jamie Oliver på EAT Stockholm Food Forum som organiseres av Gunhild Stordalen. En annen deltager var helseminister Bent Høie som Oliver nå ønsker hjelp fra. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendiskokk Jamie Oliver ber Norge bidra i kampen mot paradokset med en verden hvor barn både er overvektige og rammet av sult. Responsen er lunken.

En av kokkeverdens mest kjente figurer, britiske Jamie Oliver, har lenge forsøkt å sette fokus på hvordan matvaner påvirker både enkeltindivider og verden.

Sammen med blant andre norske Gunhild Stordalen i organisasjonen EAT har han drevet aktiv lobbyvirksomhet rettet mot verdens beslutningstakere.

I høst har kjendiskokken rettet blikket mot blant annet Norge, og hans prosjekt «Jamie's Food Revolution» har bedt helseminister Bent Høie (H) om å engasjere seg i kampen mot både overvekt og sult blant verdens barn.

– Det hadde vært fantastisk hvis Norge også kunne benytte sin posisjon i verden til å takle overvekt og underernæring blant barn, sier Olly Buston som er samfunnskontakt for «Jamie Oliver Food Foundation», til ABC Nyheter.

– Vi lever i en gal verden hvor 159 millioner barn lider fordi de ikke har nok god mat, mens det samtidig er 41 millioner barn under 5 år som er overvektige fordi de spiser for mye dårlig mat, påpeker Buston.

Les også:  Overvektige dør mellom ett og ti år tidligere

Møttes på luksusmiddag

Det er via nettverket og konferansene som EAT og Gunhild Stordalen står bak, at Oliver har kommet i kontakt med den norske ministeren. I sin første henvendelse til Bent Høie referer Buston til at de traff hverandre under en luksusmiddag i New York:

I 2003 var den en britiske stjernekokken Jamie Oliver i Oslo for å snakke om sin nye bok. Under oppholdet traff han også Norges matguru, Ingrid Espelid Hovig. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

«Det var hyggelig å møte deg under Noma-middagen. Jeg satt ved ditt bord», skriver Buston, Olivers mann med ansvaret for kontakt med verdens ledere, til Høie i månedsskiftet september/ oktober.

– Vi er glade for å jobbe sammen med EAT Foundation, sier Buston til ABC Nyheter og beskriver også samarbeidet som «sterkt».

Bare en drøy uke før henvendelsen hadde Høie og Buston spist og hygget seg mens kokker fra den verdenskjente danske luksusrestauranten Noma laget maten.

Les også:   – Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

Bak arrangementet - som fant sted samtidig som FN arrangerte sin toppnivåuke - sto Stordalen og Jamie Olivers organisasjoner.

 – Det er helt fantastisk at disse aktørene møtes i en grønn kontekst. Det er en veldig bra cocktail av folk, sa Gunhild Stordalen til Dagbladet som fikk være med på arrangementet.

Støttet EAT og Oliver

Helseminister Bent Høie (H) deltok også under EAT Stockholm Food Forum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Både helseminister Bent Høie og klima- og miljøminister Vidar Helgesen deltok på middagen og lot seg engasjere.

– Det EAT har klart er å få fram viktige sammenhenger. Det dreier seg om sektorer som må snakke sammen både innenfor det offentlige og innenfor det private og mellom det nasjonale og det internasjonale, sa Helgesen.

Høie avviste på sin side at dette bare var «elitistiske rikingprosjekter»:

– De som hevder det, ser ikke effektene av dette, sa Høie til Dagbladet.

Men når Buston minner han på middagen og ber Norge innta en ledende rolle i verden for å bekjempe paradokset med barn som sulter samtidig som andre er overvektige, er Høie mer tilbakeholden:

«Vi har ikke planlagt noe de neste tolv månedene», svarer den norske helseministeren i et brev datert 19. oktober.

Samtidig sier Høie at han anerkjenner at ernæringsspørsmål er sentrale for at man skal nå målene om en bærekraftig utvikling i 2030.

– Det er bra at han bekrefter at ernæring er høyt prioritert for Norge, sier Buston når ABC Nyheter ber han kommentere Høies svar.

– Nå er det selvsagt viktig at de positive utsagnene blir konkrete, sier han også.

Bekjempe overvekt i Norge

Jamie Olivers ansvarlige for samfunnskontakt, Olly Buston, traff den norske helseministeren på en luksusmiddag i New York. Foto: http://www.worldobesity.org

På spørsmål om hva han mener Norge burde bidra med, trekker Olly Buston fram neste hovedmøte i Verdens helseorganisasjon (WHO), i mai 2017.

– Ministre fra hele verden treffes på det toppmøtet for å bli enige om en plan for å bekjempe overvekt blant barn. Det ville vært bra hvis ministeren forpliktet seg til denne i Norge, og bidro til at andre ministre gjorde det samme.

Les også:  16 millioner trues av sult i det sørlige Afrika

– Det viktigste for den norske helseministeren er selvsagt å bekjempe overvekt blant barn i Norge. Selv om problemet er mindre enn i mitt hjemland, Storbritannia, så er det likevel en stor utfordring, sier Buston som trekker frem anbefalninger fra WHO om tydelig merking, skatt på drikkevarer med mye sukker, forbud mot reklame for junk food rettet mot barn, og bedre opplæring.

Helse og livsstil
Populært